Μενού
kasselakis star.
Ο Στέφανος Κασσελάκης. | Star
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παραχώρησε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναφερόμενος στις πλημμύρες, είπε μεταξύ άλλων ότι « η κυβέρνηση έχει αποτύχει να σώσει ζωές».

Για πλημμύρες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Πρόκειται για μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια και στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση. Έχει κομματικό πρόσωπο αυτό που συμβαίνει. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος. Είναι το κράτος που δεν έχει προστατεύσει τον πολίτη. Άλλο η κλιματική κρίση και άλλο ότι δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη

Όταν έχει ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, λες με όσα μέτρα μπορούμε να πάρουμε, μπορούμε να μειώσουμε τη ζημιά κατά 20-30%. Πρέπει να υπάρχει ανασυγκρότηση στους φορείς. Υπάρχει ένα μπέρδεμα ανάμεσα στις υπηρεσίες Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος λογοδοτεί. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός.

Απορρόφηση χρειάζεται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να γίνουν έργα που δεν έχουν γίνει. Ποιος έχει επιβλέψει την πορεία των έργων; Ποιος επιβλέπει ότι τα φρεάτια δεν έχουν καθαριστεί; Δεν φτάνει μόνο μία αποζημίωση. Οι άνθρωποι χρειάζονται μεγάλη αρωγή για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Υπάρχουν ψυχολογικά θέματα που προκύπτουν. Πρέπει η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους. Πριν πάμε στον Στρατό θα πρέπει η πολιτεία να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα».

Τι είπε για τον Μητσοτάκη

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Καλά θα έκανε να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, παρά με εμένα και με ανούσια ζητήματα. Κάνει μια επικίνδυνη δουλειά. Έχει ζωές στα χέρια του. Το είδαμε στα Τέμπη, στις φωτιές και στις πλημμύρες. Ποιο είναι 41% που πήρε; Να ψάχνει ένας υπουργός τις πρίζες;».

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Δεν είναι πρόβλημα που δεν είμαι στη Βουλή. Ο λαός επέλεξε τους βουλευτές. Εργάζομαι από το γραφείο μου στη Βουλή και συνεργάζομαι με τον κ. Φάμελλο. Και είναι ανακούφιση που συνεργάζομαι μαζί του. Έχει ενσυναίσθηση. Εγώ πρέπει να είμαι έξω στην κοινωνία. Να φέρουμε μέσα στη Βουλή τους κλειστούς φακέλους της κοινωνίας».

Για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε συγνώμη για την τοξικότητα, που ανέφερε ότι εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι μιλούν για τοξικότητα, είναι τοξικοί οι ίδιοι. Έχουμε ένα πατριωτικό πρόταγμα στην Αριστερά και θα έχουμε ένα πρόγραμμα στους επόμενους μήνες. Από τώρα χτίζουμε με την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε».

Κασσελάκης: «Είμαι Αριστερός»

Για το αν είναι Αριστερός: «Επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο για τους συνανθρώπους μου. Βεβαίως και είμαι Αριστερός. Όταν πήγα στη Μακρόνησο διερωτήθηκα γιατί νέα παιδιά δεν πηγαίνουν στο νησί να μάθουν τι συνέβη εκεί. Έχει αξιακό κώδικα να είσαι αριστερός. Πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Πρέπει να έχουμε κοινωνικό κράτος».

«Θέλω νέα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές. Θέλουμε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Έχω πάρει πολλά βιογραφικά το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος με ξεκάθαρες θέσεις. Όχι μόνο για τη στρατιωτική θητεία και το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας», τόνισε επίσης, μεταξύ άλλων.

Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Μπορούμε να το κάνουμε. Πρέπει να επενδύσουμε. Όχι να λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει το Χάρβαρντ εδώ.

«Πρέπει όλοι να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους που είμαστε στην πολιτική. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη, πρέπει να δείξουμε σύνεση και ψυχραιμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη», συμπλήρωσε ενώ σχετικά με τον Νίκο Φίλη τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη ζητήσει από τον κ. Φίλη να τον δω δυο φορές».

«''Ξεσκονίζω'', εδώ είμαι, είμαι ανοιχτός, δείξτε συντροφικότητα. Μα, είναι δυνατόν, ένας οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του; Ούτε εγώ θεωρώ σήμερα ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος, όχι να έχω μια τάση μέσα στο κόμμα και να παριστάνω κάτι το ιδιαίτερο», συμπλήρωσε αμέσως μετά.

Για το συνέδριο είπε: «Θα συνεδριάσουν πρώτα τα όργανα και θα δούμε».

Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις: μια από αυτές μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ας αρχίσει η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές περιοχές που έχουν πληγεί. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα».

Για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μιλάμε για την επενδυτική βαθμίδα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις από το 2010. Βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη αλλά έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη, με σύστημα υγείας που δεν δουλεύει, με πανεπιστήμια με σοβάδες να πέφτουν, με υποστελεχωμένη δικαιοσύνη. Αν ήμασταν στην επενδυτική βαθμίδα θα είχαμε ένα σύγχρονο κράτος, τώρα αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχουν φτωχοποιηθεί οι πολίτες. Εμείς διαφορετικά θα κάναμε το κοινωνικό κράτος, που αποδομήθηκε με δέκα χρόνια μνημονίων».

«Η κοινωνία αλλάζει από κάτω προς τα πάνω, όχι με ένα pass που σε κάνει εξαρτημένο. Δεν είναι δυνατόν εγώ στα 35 να είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλοι να είναι στην ηλικία μου και να μένουν με τους γονείς τους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και έκανε λόγο για «στέγη, αποκέντρωση, πράσινη μετάβαση και κοινωνικό κράτος», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» για πρόσθετη φορολογία. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα σώσουν χρήματα από το μέλλον, σημείωσε.



Για τα εθνικά θέματα είπε: «Ο διάλογος με την Τουρκία, ειδικά μετά από τους σεισμούς που έγιναν στη γείτονα και την προσέγγιση που ακολούθησε, είναι ευπρόσδεκτος και είναι καλό που έχουν μειωθεί δραστικά οι παραβιάσεις. Η συζήτηση στη Χάγη πρέπει να είναι μόνο για το θέμα υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, για κανένα άλλο ζήτημα. Υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: η εθνική κυριαρχία, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Κασσελάκης: «Θα πάω στο στρατό»

Για τη στρατιωτική θητεία του τόνισε: «Εννοείται πως θα πάω στρατό και είναι τιμή μου, τιμή μου να επιστρέφω στην πατρίδα και να την υπηρετώ. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα και μπουν τα πράγματα σε σειρά, έχω άψογη συνεργασία με τον κ. Φάμελλο, δεν θα επιλέξω εγώ τη μονάδα αλλά θα ήθελα σε ακριτικό νησί ή την παραμεθόριο, στην αρχή της χώρα μας. Όπου πάμε για την Ελλάδα αγωνιζόμαστε, είμαι ενθουσιασμένος για τη θητεία, είναι συγκινητικό να είμαι στη χώρα μου και να προσφέρω όπως μπορώ».

Για το ενδεχόμενο πρόσθετης φορολογίας τόνισε: «Όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μπορέσουν να σώσουν χρήματα από το μέλλον. Ο κ. Θεοχάρης όσο και προσιτός και φιλικός να έχει υπάρξει προς εμένα, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λάθος. Θα έλεγα στον κ. Θεοχάρη να προσέχει λίγο παραπάνω τι εξαγγέλλει και τι λέει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA