Μενού
Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας News 24/7 αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, είναι «ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας», η οποία είχε δανειοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στο κόμμα με 230.000 ευρώ για την πληρωμή Δώρων Χριστουγέννων. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, δηλώνοντας πως θα ενημερωθεί από τους δικηγόρους του αν ο νόμος, για το ασυμβίβαστο των πολιτικών προσώπων, αφορά και τη δική του περίπτωση.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα, σε ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Μάνος Χωριανόπουλος και Γεράσιμος Λιβιτσάνος, ενημερώνει πως ο κ. Κασσελάκης, τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2023, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Osios LLC, με έδρα τις ΗΠΑ. 

Η εν λόγω επιχείρηση δανειοδότησε τη Left Media τον περασμένο Δεκέμβριο με το μεγάλο χρηματικό ποσό, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοί του. 

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, τη σύμβαση για την αλλοδαπή εταιρεία υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, «με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της».

Η εταιρεία είχε συσταθεί το 2017 ως Andover LLC και άλλαξε επωνυμία μεταξύ 2022-2023. 

Η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε μέσω ανάρτησης στο Twitter/X.

«Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφ' όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα «πουλήσω» ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δε θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε. ΥΓ: Ποτέ δε θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής» έγραψε.

Τι προβλέπει ο νόμος για το ασυμβίβαστο

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει πως «στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους, απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Για τυχόν παραβάσεις, προβλέπεται φυλάκιση αλλά και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Ειδικότερα, το άρθρο 8 του νόμου Ν. 3213/2003 αναφέρει: «Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η κατά παράβαση της παραγράφου 2 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα σε: α) κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή β) κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, τιμωρείται με την ίδια ποινή».

Ο νόμος 3213/2003 αντικαταστάθηκε από τον 5026/2023, ωστόσο το άρθρο 8 περί του ασυμβίβαστου διατηρήθηκε ως είχε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA