Μενού
vouli
Η αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή (23/2), το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου προκειμένου να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: 

  • 1 δις ευρώ η χρηματοδότηση των δημοσίων ΑΕΙ- Αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων
  • Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1.500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς να υπάρξει παρέκκλιση από τη βασική γραμμή
  • Το 70% του νομοσχεδίου αφορά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, έχουν τεθεί τα εξής κριτήρια:

-    Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.
-    Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.
-    Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.
-    Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
-    Όλα τα Πανεπιστήμια (δημόσια και μη κρατικά) αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA