Μενού
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Καζάνι που βράζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι μετά απο αίτημα των 17 απο τα 21 μέλη της. Αντικείμενο της συνεδρίασης οι κινήσεις και η τακτική Κασσελάκη λίγα μόλις 24ωρα πριν το συνέδριο.

Με μια επιστολή τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν από τους γραμματείς του κόμματος την άμεση σύγκληση του οργάνου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο Λονδίνο για την ομιλία του στο LSE και να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέσα στα πρόσωπα που υπογράφουν το κείμενο είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Μόνο οι δυο γραμματείς, η Ρένα Δούρου και η Θεοδώρα Τζάκρη δεν υπέγραψαν το αίτημα της κατεπείγουσας σύγκλησης του κομματικού οργάνου. 

Το χρονικό της κρίσης

Με μια ανάρτηση του το Σάββατο (17/02) νωρίς τον μεσημέρι ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τα μέλη να μπουν στον isyriza και να δηλώσουν τις απόψεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε εσάς».

Ωστόσο τα ερωτήματα για το αν το κόμμα πρέπει να αλλάξει όνομα, σήμα και ιδεολογικό προσανατολισμό έφεραν την έκρηξη κορυφαίων στελεχών όπως της Όλγας Γεροβασίλη που ζήτησε άμεσα την σύγκληση των κορυφαίων οργάνων του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τις αντιδράσεις όχι μόνο επέμεινε στη θέση του αλλά τόνισε πως κάνει πράξει αυτό για το οποίο τον εξέλεξαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα απο το Λονδίνο που βρίσκεται μιλώντας σε ομογενείς που ζουν στην βρετανική πρωτεύουσα δήλωσε πως «η φωνή των μελών είναι πάνω απότη δικιά μου».

Η κρίση που περνάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρή μιας και πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης που στήριξαν την εκλογή Κασσελάκη εμφανίζονται να αμφισβητούν τις κινήσεις του με κάποιους να ανησυχούν ακόμη και για το ενδεχόμενο νέας διάσπασης. Οι όποιες εξελίξεις θα εξαρτηθούν απο την στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όσους τον αμφισβητούν. Στην σημερινή συζήτηση θα φανούν τα περιθώρια συνεννόησης που υπάρχουν. 

Στο τραπέζι πρόταση μομφής

Με δεδομένο αυτό το εκρηκτικό κλίμα, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου. Ωστόσο για να συγκληθεί η ΚΕ πριν το συνέδριο της Πέμπτης θα πρέπει να υπάρξουν 75 υπογραφές απο τα 300 μέλη ενώ για μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής λόγω αντικαταστατικής συμπεριφοράς χρειάζονται οι 50+1 απο τους 300 και προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει εάν θα εγκριθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Για την σύγκληση ή όχι της ΚΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο η συνεδριαση της Πολιτικής Γραμματείας. Βέβαια σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή στην σημερινή συνεδριαση και δεν προλάβει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή θα οδηγηθούμε σε ένα συγκρουσιακό συνέδριο.

Μάλιστα η Όλγα Γεροβασίλη στην χθεσινή της παρέμβαση σημείωσε τον κίνδυνο ότι «μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στην διακυβέρνηση του τόπου». Μάλιστα δεν είναι λίγοι που βλέπουν πως πίσω απο την κίνηση αυτή της Γεροβασίλη αλλά και του Αλέκου Φλαμπουράρη που είναι δύο συχνοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού κρύβεται ο ίδιος ωστόσο επισήμως ένα τέτοιο σενάριο διαψεύδεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA