Μενού
kasselakis-androulakis
Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς με τις ηγεσίες των κομμάτων να προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δώσει το δυναμικό παρών στις διεργασίες του προοδευτικού χώρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και όλο το τελευταίο διάστημα ξορκίζει  την οποιαδήποτε συνεννόηση για τη δημιουργία νέου φορέα, δε θέλει να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ούτε σε στελέχη της Κουμουνδούρου αλλά ούτε και της Χαριλάου Τρικούπη.

Με την ομιλία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε τον δικό του οδικό χάρτη για τη συγκρότηση και νικηφόρα πορεία της προοδευτικής παράταξης, παρουσίασε τα πολιτικά επίδικα αυτής της μάχης και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ με ορόσημο το καταστατικό συνέδριο το Φθινόπωρο. 

«Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε το σύγχρονο κόμμα του μέλλοντος», είπε επί λέξει.  

Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε αίσθηση γνωστοποιώντας την πρόθεση του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία, στην περίπτωση που οι δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης συναινέσουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος.

«Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής  παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά. 

«Κάλεσμα» σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας

Με το συνεχές «πρέσινγκ» στο ΠΑΣΟΚ να εντείνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη, να δεσμευτεί για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε κοινές δράσεις στην κοινωνία με κοινά ψηφοδέλτια στην Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα. 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών σε βραχίονα της πολιτικής της. Και μέχρι το τέλος του 2024 έχουμε εκλογές που αφορούν πάνω από 1.500.000 μικρομεσαίους, επαγγελματίες και εργαζόμενους. 

Και προτείνω εδώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ελάτε να κάνουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια με όσους αντιστέκονται στο σχέδιο Μητσοτάκη. 

Ελάτε να διαμορφώσουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες και στους Δήμους όλης της χώρας. Και αυτό να ξεκινήσει φέτος.

Για να δώσουμε δύναμη στη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είμαστε νικητές σε κάθε κάλπη που ανοίγει την επόμενη τριετία, μέσα στην οποία θα έχουμε θεμελιώσει και τη μεγάλη δημοκρατική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028. Και αναλαμβάνω την ευθύνη ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ηγηθούμε αυτών των δημοκρατικών τομών. Να τα θέσουμε εμείς στο τραπέζι και να ζητήσουμε την ανταπόκριση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Και εκεί θα κριθούμε όλοι», υπογράμμισε.  

Στο πλαίσιο των κοινών δράσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρότρυνε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί τους στην παραγωγή προτάσεων νόμου.

«Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα με διαφάνεια, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων. Αρχίστε με το Κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή που έχουμε ετοιμάσει. Δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο. Πρέπει να μας δει η κοινωνία να καταθέτουμε διαρκώς θετικές, φιλολαϊκές προτάσεις, να συμφωνούμε πάνω σε αυτές και έτσι να διαμορφώσουμε μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία ένα αξιόπιστο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της Δεξιάς κυβέρνησης. Κι εκεί θα κριθούν όλα τα κόμματα από την ανταπόκρισή τους. Ιδού λοιπόν πεδίο δράσης για να δείξει κάθε κόμμα τις προθέσεις του για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην πράξη. Ας βάλουμε όλα τα προοδευτικά κόμματα προτεραιότητα να στηρίξουμε και να απαιτήσουμε να έρθουν για συζήτηση αυτές οι προτάσεις νόμου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εδώ για να στηρίξει χωρίς αστερίσκους με τη θετική της συμβολή και δικές τους προτάσεις νόμου που θα πολεμούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης, κυνικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Εδώ θα αποδείξουν όλα τα κόμματα πόσο πολύ πιστεύουν στην ανάγκη δημοκρατικής αλλαγής και πτώσης καθεστώτος. Όχι με λόγια. Ούτε σε κλειστά δωμάτια».

«Όχι παζάρια μεταξύ αρχηγών»

Αν και η αλλαγή στρατηγικής για τις διεργασίες  στην κεντροαριστερά είναι εμφανής, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης απέκλεισε κατηγορηματικά τις συμφωνίες κορυφής και τα «παζάρια» μεταξύ αρχηγών, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό.

«Πρέπει όμως να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι σοβαρό που τίθεται στο δημόσιο διάλογο ακόμη και από στελέχη μας και αυτό δεν είναι άλλο περί μιας φαντασιακής λαϊκής εντολής να ενωθούμε με «συμφωνίες κορυφής» με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε τη δεξιά - ακροδεξιά συγκυβέρνηση της ΝΔ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Πιστεύω βαθιά στις δυναμικές που αναπτύσσονται από τη βάση προς την κορυφή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και συμπλήρωσε: 

«Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις - τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι λάθος. Γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει, αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει σωστά την δουλειά της κι αν πείσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες με τη θετική μας ατζέντα ότι αξίζουμε να γίνουμε κυβέρνηση.

Βεβαίως χρειάζονται συγκλίσεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες με ανοιχτό μυαλό – χωρίς κομματική επετηρίδα, χωρίς αριστερόμετρα – αλλά με μόνο κριτήριο την προσφορά, την ανιδιοτέλεια, την αξιοκρατία.

Αλλά για να έχει μέλλον και ρίζες μια συνένωση και μεγέθυνση των προοδευτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί στην πράξη η ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό. Όπως και στην Εξωτερική Πολιτική, και εδώ απαιτούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA