Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η οποία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου (06/07) με την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, που πρότεινε αλλαγή στην δομή του κόμματος.
Η συνεδρίαση διεξάγεται υπό το «βάρος» και της κίνησης των «87» που εξέδωσε κείμενο συμβολής, με το οποίο ζητά τη διεξαγωγή δύο εσωκομματικών δημοψηφισμάτων: για τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές και την κεντροαριστερά αντίστοιχα.
Θερμό επεισόδιο με Κασσελάκη
Η συνεδρίαση «στιγματίστηκε» και από ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Θύμιο Γεωργόπουλο.
Την ώρα που ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, μιλούσε στους δημοσιογράφους, επιχειρώντας να αποδομήσει τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα οικονομικά του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος, απευθύνθηκε σε εκείνον λέγοντας: «Στα όργανα τα λέμε Θύμιο» και συνέχισε:
«Το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τους λέω τα σημεία της ομιλίας μου», απάντησε ο Θύμιος Γεωργόπουλος.
Μια συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη, ρώτησε τον κ. Γεωργόπουλο πώς διορίστηκε, με τον ίδιο να απαντάει πως διορίστηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο πρώην οικονομικός διευθυντής είπε επίσης:« Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα οικονομικά του με καθαρά χέρια. Με λιτότητα, με σεβασμό μέχρι το τελευταίο ευρώ, με προσωπική και κομματική εντιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε και οι πιο ορκισμένοι εχθροί του κόμματος δεν τόλμησαν ποτέ να μας αμφισβητήσουν σ’ αυτό το πεδίο.
Φτωχοί μπήκαμε στον αγώνα της Αριστεράς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, και φτωχοί παραμένουμε. Κι αυτό κάτι σημαίνει σε μια εποχή που άλλοι παινεύονται για τα πλούτη τους.
Τι όμως σημαίνει, τι πρέπει να σκεφτούμε, πώς πρέπει να αντιδράσουμε, όταν η ηγεσία του κόμματος, για τους δικούς της λόγους, εισάγει στο δημόσιο διάλογο τέτοιο ζήτημα; Όταν φορτώνει στο κόμμα, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε μένα προσωπικά ως υπεύθυνο, μια τέτοιου είδους "ρετσινιά"»;
Τοποθετήσεις στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή
Κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος ανέφερε:
«Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις».
Η Όλγα Γεροβασίλη από την μεριά της, τόνισε: «Η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε.
Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής.»
Απέναντι στους «87» ο Παππάς
Ο Νίκος Παππάς, πήρε το λόγο και τόνισε ότι «το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο.»
Με τη σειρά του ο Γιάννης Ραγκούσης τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.»
Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία.
Αλλιώς, η λογική να ενωθούμε όπως - όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε βίντεο με την τοποθέτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.