Μενού
Κυριάκος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την στήριξή του προς τον Φρέντι Μπελέρη διακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε το σεβασμό του απέναντι στο Αλβανικό σύνταγμα, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα γίνει δεκτός ούτε ο κατακερματισμός των Ευρωπαϊκών αξιών, ούτε η παράνομη φυλάκιση.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της Αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας».

Δριμεία κριτική του πρωθυπουργού

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το δικαίωμα των Βαλκανικών χωρών για είσοδο στην ΕΕ: «Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε και τόνισε:

«Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνωρίζουμε ότι είναι δρόμος δύσκολος που απαιτεί από τις χώρες σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Βασική αρχή το κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός συνέχισε θέτοντας ως ελάχιστη απαίτηση το σεβασμό στο κράτος δικαίου: «Η μια αρχή που είναι αταλάντευτη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας του οργανωμένου κράτους».

Αντιπαρέβαλλε ωστόσο την αδικαιολόγητη στάση της Αλβανικής δικαιοσύνης απέναντι στον νόμιμα εκλεγμένο Φρέντι Μπελέρη: «Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη».

Σεβασμός με όρια

Συνεχίζοντας, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση Μπελέρη ως μελανό σημείο στην εικόνα της Αλβανίας και στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης: 

«Ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε:

«Η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA