Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας περίπου 100 ημέρες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου ως πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ, ανέφερε:

«Μου φάνηκαν οι 100 μέρες σαν 1.000. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Αντιλαμβάνομαι τα αισθήματα της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια και απαίτηση να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

 

«Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο»

«Οι θετικές ειδήσεις χάνονται όταν σκεπάζονται από γεγονότα της στιγμής. Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, συμμερίζομαι τα ίδια αισθήματα, να τρέξουμε πιο γρήγορα, να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά, σε σχέση με την κλιματική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης στις πληγείσες περιοχές. Κανείς δεν αμφισβητεί και τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Έχω εντοπίσει τα σημεία που πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Ως προς την ενεργοποιήση αυτοματοποιημένων πρωτοκόλλων, ως προς την ανάγκη να εκπονήσουμε μία συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Καταλαβαίνω πάντα την ανάγκη και των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών να δείξουν με το δάχτυλο και να πουν "φταίει αυτός". Λες και με την απομάκρυνση ενός προσώπου θα αλλάξουν όλα μαγικά. Δεν συμβαίνει αυτό. Και σίγουρα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιώ την ευθύνη για τις όποιες αδυναμίες εντόπισα και για τις οποίες, εξάλλου, σας μίλησα ανοιχτά.

Πιστεύω ότι και οι υπουργοί κατά κανόνα - υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις που μπορεί να μην είναι εναρμονισμένες με το αίσθημα της κοινωνίας και αποδίδω πολύ σημασία σε αυτό- χρειάζονται κάποιο χρόνο προκειμένου να δείξουν το έργο τους. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας. Ο σκοπός του και ο ρόλος του την ώρα της κρίσης είναι συντονιστικός. Αλλά ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών.

Αναφέρομαι στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», για το οποίο έχει γίνει πολλή συζήτηση, το οποίο είναι έτοιμο πια να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Από τις δομικές αλλαγές που θα κάνουμε στην Πυροσβεστική, από την καλύτερη συνεργασία την οποία πρέπει να δρομολογήσουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ναι, και από τις έγκαιρες προμήθειες οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι το επόμενο καλοκαίρι.

Ξέρετε, και πριν από αυτό το καλοκαίρι, ποτέ δεν χρησιμοποιώ τον όρο "είμαστε έτοιμοι". Διότι βλέπετε ότι πολλές φορές οι συνθήκες μάς ξεπερνούν. Το θέμα είναι κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι, αν όχι πολύ καλύτεροι, από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο καλοκαίρι και ως προς το μέτωπο των φωτιών, με τις οποίες είμαστε πιο εξοικειωμένοι, αλλά τώρα και στο ζήτημα των πλημμυρών, όπου πια ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο, με μεγαλύτερη ένταση και σφοδρότητα από ό,τι ενδεχομένως το φανταζόμαστε. 

Δεν τέθηκε και δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Αυτοδιοικητικές εκλογές

«Από τη στιγμή που δώσαμε πολιτική διάσταση σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις 13 Περιφέρειες και τους 3 μεγάλους δήμους.

Στην αυτοδιοίκηση σημασία έχει η αδιαμεσολάβητη επιλογή του πολίτη. 

Ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Δεν έχω παράπονα από τη συνεργασία μαζί του και το πώς διαχειρίστηκε την κρίση. Αυτά θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη, αν υλοποιήθηκε το κάθε αντιπλημμυρικό έργο. 

Παράλληλα έδειξε και μία φωτογραφία μία από τις γέφυρες που κατασκευάστηκε μετά τον Ιανό και άντεξε μετά τον Daniel. Μπορούμε να φτιάξουμε πράγματα που να αντέχουν».

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha

 

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, λέγοντας ότι είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειαςείναι το πρόβλημα της ακρίβειας. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η μία προσέγγιση είναι αυτή των προσωρινών μέτρων στήριξης όπως το market pass και η δεύτερη με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας.

Το market pass είναι μία σημαντική βοήθεια αλλά θα συνεχιστεί μόνο για Θεσσαλία και Έβρο. Υπάρχει η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους, μία ακόμα στον κατώτατο μισθό που δεν μπορώ να σας πω ακόμα.

H ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο που βλέπει ο πολίτης. Οι μέσοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται. Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζόμενους. Οι πολιτικές μείωσης των φόρων δημιούργησαν ένα απόθεμα εισοδήματος, ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού, ώστε οι πολίτες χωρίς απόθεμα, να κάνω ό,τι μπορώ παραπάνω να τους βοηθήσω», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA