Μενού
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κλιματική κρίση
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κλιματική κρίση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Έχοντας αναγάγει το φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε μία από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που προάγει τη φορολογική δικαιοσύνη και αντικατοπτρίζει τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την υπεράσπιση του νομοσχεδίου προσερχόμενος σήμερα στη Βουλή όπου και ξεκινάει η συζήτησή του ώστε να ψηφιστεί αύριο.

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το υποχρεωτικό όριο τεκμαρτού εισοδήματος στο ύψος του κατώτατου μισθού, θα εκπέμψει κατ’ ουσίαν ένα ξεκάθαρο και έμπρακτο μήνυμα αποφασιστικότητας για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να συγκλίνει σε όλα τα επίπεδα με την Ε.Ε. Ο ίδιος άλλωστε έχει δεσμευτεί  επανειλημμένα ότι προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος σε παθογένειες δεκαετιών δεν θα υπαναχωρήσει μπροστά στο πολιτικό κόστος.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του για να αποκρούσει τα αντιπολιτευτικά πυρά περί άδικης και οριζόντιας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Πρωθυπουργός θα έχει τις βελτιώσεις που έκανε η κυβέρνηση μετά τη δημόσια διαβούλευση, διευρύνοντας τις εξαιρέσεις ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που αντικειμενικά έπρεπε να ενταχθούν στο μειωμένο κατά 50% τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής των 10.900 ευρώ ετησίως, καθώς και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. «Είναι μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία», αναμένεται να τονίσει.

Τα στοιχεία της ΑΔΑΕ και οι 11 παρεμβάσεις του νομοσχεδίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απορρίψει εκ νέου κατηγορηματικές τις αιτιάσεις περί στοχοποίησης μίας επαγγελματικής ομάδας, παραθέτοντας τις συνολικά 11 καίριες παρεμβάσεις του φορολογικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκ των οποίων η μία μόνο αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα επιστρατεύσει, δε, και τα στοιχεία της ΑΔΑΕ σύμφωνα με τα οποία το 71% των 65.000 ατομικών επιχειρήσεων στη χώρα δηλώνουν μέσο κέρδος μόλις 680 ευρώ το μήνα, ποσό δηλαδή που υπολείπεται ακόμα και του κατώτατου μισθού υπαλλήλων τους που αμείβονται με αυτόν. Ο Πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ως μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπισης μίας βαθιά αντικοινωνικής στάσης και ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης.

Θα δώσει, δε, έμφαση στη δυνατότητα εξαίρεσης από το τεκμαρτό όσων ελεύθερων επαγγελματιών ζητήσουν μόνοι τους έλεγχο σε βάθος 5ετίας, ώστε να αποδειχτεί ότι έχουν πράγματι χαμηλότερα εισοδήματα. Πρόκειται άλλωστε για μία προσθήκη του οικονομικού επιτελείου στο νομοσχεδίου, που ξεχωρίζει την ήρα από το στάχυ και αποδεικνύει ότι στόχος του ίδιου και της κυβέρνησης δεν είναι κάποια «τιμωρία». Πρόκειται να επαναλάβει επίσης τη δέσμευσή του για την κατεύθυνση των περίπου 600 εκατομμυρίων πρόσθετων εσόδων του κράτους στην υγεία και την παιδεία.

Η επίμαχη ρύθμιση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να κάνει πράξη το στοίχημα που είχε θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ «νομιμότητα παντού – μεταρρύθμιση παντού», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει και το γάντι που του πετάει η αντιπολίτευση για τις υπό ψήφιση αλλαγές, καταλογίζοντάς τους μηδενιστική τακτική και ένδεια προτάσεων. Και θα τους καλέσει έναντι γενικών αφορισμών να καταθέσουν μακριά από λαϊκισμούς συγκεκριμένες προτάσεις, που θα χτυπούν τη φοροδιαφυγή στον πυρήνα της. Και προσφάτως εξάλλου είχε αντεπιτεθεί στη Βουλή στο Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα προκειμένου να μη θίξει όσους θεωρεί πολιτική του «πελατεία» και διαμηνύοντας ότι ο ίδιος διαθέτει το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις παρά τις αντιδράσεις, καθώς όπως θα πει η πλειονότητα της κοινωνίας στηρίζει τις αλλαγές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA