Μενού
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Ο Αλέξης Τσίπρας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία όπου είχε και έχει μία σειρά επαφών με πολιτικούς της Αριστεράς, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικές του επαφές έγιναν θέμα στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η οποία περιγράφει το σχέδιο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα, με πληροφορίες είναι η «δημιουργία ενός ιδρύματος με ευρωπαϊκό έρεισμα».

«Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές, τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Άρθρο της La Reppublica για Τσίπρα
Άρθρο της La Reppublica για τον Αλέξη Τσίπρα | reppublica.it

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα»

Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι «εύκολη, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».

Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας «κατάφερε και πέτυχε ένα «θαύμα» στην Ευρώπη, αυτό της επιστροφής της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ποσοστό που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό του 4%».

Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ, αυτή τη φορά σε ρόλο «ομοσπονδιακού» για την Αριστερά σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε τρεις μέρες στη Ρώμη και συνάντησε σημαίνοντα στελέχη της ιταλικής κεντροαριστεράς. Είδε τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Έλι Σλέιν. 

«Ο Τσίπρας - ο οποίος παραιτήθηκε από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα του στις εκλογές του Ιουνίου - βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους» γράφει στη συνέχεια η La Repubblica.

«Ο Letta ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μου άνοιξε τις πόρτες στο Palazzo Chigi το 2014, και δεν ήμουν ακόμη πρωθυπουργός. Επέκρινε και αυτός τότε τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

«Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όταν ήταν πρωθυπουργός, ήταν στενή» ανέφεραν μετά την συνάντηση τους Conte – Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα.

Οι δύο τους μίλησαν για την ανάγκη ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, καθώς και για την ανάγκη «ομοσπονδοποίησης» των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη διότι «οι μάχες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές».

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Nicola Fratoianni τον Πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), με τον οποίο η «πολιτική τους συγγένεια είναι και η πιο κοντινή».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε και με την Elly Schlein. «Η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και εναλλακτικής πρότασης στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας είναι, για να θυμηθούμε τον Αντόνιο Γκράμσι, αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει ελπίδα για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς», είναι η επιθυμία του Τσίπρα, γράφει η La Repubblica.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γαλλία, όπου έχει προγραμματίσει αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA