Μενού
Λάουρα Κοβέσι
Η συνέντευξη Τύπου της Λάουρα Κοβέσι | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, από το κτίριο του γ’ Τελωνείου Πειραιά στο Πέραμα, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τα θέματα των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά την έναρξη της ομιλίας της, η κυρία Κοβέσι έστειλε μήνυμα κατά της εγκληματικότητας, λέγοντας: «Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους οργανωμένους εγκληματίες. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Η επιχείριση Καλυψώ ήταν μεγάλη επιτυχία αλλά πρέπει να την μετατρέψουμε σε συστηματική δουλειά».

Αναφερόμενη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε πως «για χρόνια κλέβονταν ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονταν για τίμιους αγρότες. Η κυρία Κοβέσι έκανε αναφορά στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών το οποίο όπως είπε το κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να αλλάξει.

Τι είπε η Κοβέσι για ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Όσοι θέλετε να εμποδίσετε τη δουλειά μας σκεφτείτε το καλύτερα», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Το άρθρο 86 εμπόδισε την έρευνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην τραγωδία στα Τέμπη», συμπλήρωσε.

«Όταν μιλάμε για τη διαφθορά, δεν είναι μόνο καθήκον των εισαγγελέων να τη λύσουν. Δεν θα εξαφανιστεί χωρίς πρόληψη. Επηρεάζει τις ζωές όλων μας, γιατί υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διαφθορά και τη φτώχεια», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Τέμπη: «Το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά μπορεί να σκοτώσουν – τα Τέμπη είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα», είπε για τα Τέμπη.

Απαντώντας στην κριτική για την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η κ. Κοβέσι είπε: «Δεν είμαστε τέλειος θεσμός και δεχόμαστε κριτική, αλλά όποιος λέει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν είναι ανεξάρτητη, αυτό είναι fake news».

«Όταν μιλάμε για τη διαφθορά, δεν είναι μόνο καθήκον των εισαγγελέων να τη λύσουν. Δεν θα εξαφανιστεί χωρίς πρόληψη. Επηρεάζει τις ζωές όλων μας, γιατί υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διαφθορά και τη φτώχεια», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Τέμπη: «Το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά μπορεί να σκοτώσουν – τα Τέμπη είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα».

Σχετικά με την υπόθεση «Καλυψώ» τόνισε πως οι «κανόνες πλέον έχουν αλλάξει» και πως ο νόμος είναι ίδιος για όλους στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως για χρόνια υπεξαιρούνταν χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης για να διατεθούν σε βίλες και πολυτελή οχήματα. «Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη κατάσταση» σημείωσε και σε άλλο σημείο πρόσθεσε:

«Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ριάλιτι σόου της τηλεόρασης. Μην βάζετε τους μάρτυρες (τέτοιων υποθέσεων) να μιλούν στην τηλεόραση. Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελέας είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει, παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού. Προειδοποιώ τους πάντες όσους έχουν τέτοιους σκοπούς να το ξανασκεφτούν. Είμαι περήφανη για το γραφείο των Ελλήνων Ευρωπαίων εισαγγελέων».

 Οι συναντήσεις της Λάουρα Κοβέσι

Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις ελληνικές αρχές επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι, στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών της με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, αναδείχθηκε η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της κοινής δράσης, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την προστασία του ελληνικού και ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως «εθιμοτυπική μεν, αλλά ουσιαστική», καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η κα Κοβέσι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία χειρίζεται σήμερα περισσότερες από 2.600 υποθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να καταγράφει αισθητά λιγότερες καταγγελίες σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η συνάντηση της κας Κοβέσι με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της συνεργασίας, ενώ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει πρόταση αλλαγής.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας, Νικόλαος Πασχάλης, ο οποίος τόνισε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών τελωνείων «Customs NextGEN». Η Λάουρα Κοβέσι ενημερώθηκε για τις δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με έμφαση στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...