Μενού
Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με κεντρικό σύνθημα «Προοδευτική Αντεπίθεση Τώρα» άρχισε το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, παρουσία 5.000 χιλιάδων συνέδρων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέμβαση Τσίπρα, είπε πως θα προσφύγει στις κάλπες για να ψηφίσουν τα μέλη

«Καθαρά όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%. Χρειάζομαι χρόνο και ομοψυχία. Χρόνο να ξεπεράσουμε πάνω από όλα να ξεπεράσουμε τη συντριβή του 2023. Να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες, όχι τσιτάτα του αέρα για να πούμε στους πολίτες "αυτοί είμαστε δώστε μας δύναμη να τα πετύχουμε"», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ - και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη και τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου, ένας ίσον κανένας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Και η ενότητα χρειάζεται πρόεδρο που να μην αμφισβειτείται», συνέχισε. 

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δεν με κρατάει κανείς, μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα. Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές. Νομαρχιακές, οργανώσεις μελών, Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε!», είπε καταχειροκροτούμενος. 

«Θέλετε να συνεχισουμε να κοροιδευόμαστε; Δεν υπάρχει ομοψυχία. Ανάμεσα σε εσάς που ήρθατε υπάρχουν ορισμένα τεράστια εγώ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το εμείς και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν 4 μήνες. Ιδού η απάντηση! Και περιμένουν ξεχνόντας. Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Τσίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα! Μήπως στις επόμενες ευρωεκλογές ανταλλάξουν τις έδρες με πράσινες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς», τόνισε. 

stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi

«Η κοινωνία έφερε εμένα. Κάποιοι νομίζουν πως με διαρροές θα πετύχουν τη συντιβή μου στις ευρωκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Κάνουν λάθος. Στην Ελλάδα οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων όχι πρόσωπα υπό τρικλοποδιά του κόμματός τους. Αν ήταν διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν στο 32% και όχι στο 18%. Και θα ήταν εδώ στη θέση που μιλάω και μακάρι να ήταν. Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα αλλά βυθίζουν το καράβι χωρίς να βλέπουν πως είναι συνεπιβάτες ενώ θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο; Αυτό που βύθισαν; Τους δικαιολογώ: κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον ξένο, τον μικρό του χεριού τους. Ότι ζητάει ο εκλεγμένος πρόεδρος θα πρέπει να παίρνει άδεια να μιλήσει», ανέφερε. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο, σύγχρονο. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη, ούτε ο πρόεδρος. Είμαστε τα δικά σας ηχεία, όχι οι φωνές του εγώ μας», σημείωσε. 

«Οι Μεσσίες έχουν τελειώσει»

«Ο δρόμος έχει ανοιχτεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ναρκοθετήσει το δρόμο της μεγάλης αλλαγής. Αν είναι να κατηγορηθώ για κάτι είναι ότι βιάζομαι. Βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Νοιάζομαι γιατί τα κοινωνικά αιτήματα είναι κατεπείγοντα και δεν έχουμε χρόνο για εσωστρέφει. Βιάζομαι να ηγηθώ ενός σύγχρονου κόμματος που μαθαίνει από την κοινωνία. Βιάζομαι να ηγηθώ ενός σύγχρονου κόμματος που μαθαίνει από την κοινωνία και ταυτόχρονα κερδίζει την εμπιστοσύνη της με το παράδειγμα και τη δράση του. Βιάζομαι γιατί ηγούμαι ενός κόμματος που θα μπορέσει να ξανακερδίσει τη δεξιά, χτίζοντας μια μεγάλη, αυτοδύναμη κοινωνική συμμαχία. Οι Μεσσίες έχουν τελειώσει, αυτό που δεν τελείωσε είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν ηγεσία και την εμπιστεύονται», τόνισε. 

«Να εμπιστευθούμε τη δύναμη και τη σοφία των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Των ανθρώπων που έχουν καταστατικά δικαιώματα, των ανθρώπων που θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα στο επερχόμενο Καταστατικό μας Συνέδριο για  να δώσουμε αξία στην αμφίδρομη διαβούλευση, στα δημοψηφίσματα και στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για όλα τα επίπεδα δημοκρατικής εκπροσώπησης», συμπλήρωσε. 

stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi

Ο κ. Κασσελάκης είπε επίσης πως «δεν υποτιμώ και τον ρόλο και την προσφορά κανενός» ενώ τόνισε πως «πρέπει να τολμήσουμε βαθιές αλλαγές με γενναιότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα προς το κέντρο και «δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν να διασπάσουν το κόμμα». 

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανάγκη οι καιροί είναι ένα κόμμα που θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο για να μην πάει χαμένη ούτε μια δημοκρατική συμβολή, ούτε μια άποψη μέλους και ψηφοφόρου μας. Αυτό εννοώ αδιαμεσολάβητη σχέση. Καθήκον μου είναι να το διασφαλίσω αυτό. Και στους λίγους μήνες που είμαι πρόεδρος, έχω προσπαθήσει να το κάνω πράξη. Όχι πάντα χωρίς λάθη. Συνομιλώντας απευθείας με όλα μας τα όργανα.  Με όλα μας τα Τμήματα. Με την νεολαία μας. Με τους Αυτοδιοικητικούς μας. Με τους συνδικαλιστές μας. Με τους Πανεπιστημιακούς μας»,τόνισε. 

«Αλλά σας το είπα. Δεν μπορώ μόνος. Χρειάζεται μια δομή κόμματος που να υπηρετεί την κουλτούρα του άμεσου και συνεχούς διαλόγου όλων με όλους», συνέχισε. «Ένα κόμμα δημοκρατικό, που θα υπερβαίνει τη νοσηρή κατάσταση των παραλυτικών ισορροπιών των τάσεων και των a la carte κανόνων. Ένα κόμμα που τα στελέχη του θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις στη δημόσια παρουσία τους», είπε. 

«Να μην φοβηθούμε τη συζήτηση, χωρίς ταμπού και καχυποψία, για όλα τα σημαντικά ζητήματα και διλήμματα. Αλλά να προχωρήσουμε με διαφάνεια, συντροφικότητα και αλληλεγγύη», σημείωσε. 

Στέφανος Κασσελάκης
O Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi

Απάντηση για το ερωτηματολόγιο

«Πρέπει να ξαναδούμε το κόμμα μας ως εργαλείο ουσιαστικής σχέσης με την κοινωνία. Στη σημερινή εποχή, οι 10 ή 100 έμπειροι γνώστες δεν αρκούν γιατί η γνώση τρέχει. Οι κοινωνικές σχέσεις παράγονται με υπερβολική ταχύτητα και κανένας κομματικός μηχανισμός κλεισμένος στον εαυτό του δεν μπορεί να αντιληφθεί τι και γιατί συμβαίνει», τόνισε, δικαιολογώντας την επιλογή να θέσει το ερωτηματολόγιο» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στη νεολαία. Εκτός από τους boomers και τους millennials είναι αναγκαίο να μιλάμε και στην GenZ. Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις ενώσεις εργαζομένων. Να ξανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για πόλεις και περιφέρειες. Έτσι σε 4 χρόνια να μην μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες και πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής», συνέχισε. 

«Είμαι εδώ επειδή εσείς το αποφασίσατε»

«Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία και τη χώρα μέσα από την πολιτική. Και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουμε ένα σύγχρονο κόμμα που συμβαδίζει με την εποχή του. Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να πάρω το κόμμα ούτε αισθάνομαι CEO όπως με κατηγόρησαν. Μπήκα συνειδητά στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη ώρα της ήττας για την επαναφορά των ιδεών και της προοδευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας. Και σήμερα σας μιλάω εδώ γιατί εσείς το αποφασίσατε, ο πληγωμένος αλλά περήφανος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κασσελάκης. 

«Κόκκινα δάνεια τα 2/3 των επενδύσεων στην Ελλάδα»

«Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες, είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, οι στεγαστική κρίση, το υπέρογγο χρέος. Η στρατηγική της ΝΔ πολλαπλασιάζει τις ανισότητες, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των νέων. Ωθεί σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την επιβολή του τεκμαρτού φόρου. Δεν τα έλεγε προεκλογικά αυτά. Κρατάει αποκλεισμένες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ενώ η πλειονότητα δεν μπορεί να πάρει ένα μικρό δάνειο. Μεγάλη πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι χαμηλής εξιδείκευσης, όπως είναι και οι επενδύσεις στη χώρα. Τα 2/3 της αύξησης των επενδύσεων δεν είναι τίποτα άλλο από εξαγορά κόκκινων δανείων», τόνισε. 

«Στις εξαγωγές έχουμε απόκλεισει 6% από την ΕΕ, δηλαδή 15 δισ. ευρώ. Το παραγωγικό μοντέλο παραμένει ίδιο όπως πριν την χρεοκοπία. Η Ελλάδα έχει θλιβερές πρωτιές στον πληθωρισμό τροφίμων, τις τιμές καυσίμων». συμπλήρωσε. 

«Η ακρίβεια στην Ελλάδα λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος»

«Η ακρίβεια στην Ελλάδα λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος, από τους μικρομεσαίους σε λίγους μεγάλους. Οι μικρές αυξήσεις δεν καλύπτουν. Το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευτεί κατά 20 δισ. και πνίγει την κοινωνία. Με τον πτωχευτικό του 2020 έχει ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες πλειστηριασμούς χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είναι απαράδεκτο, ανήθικο. Αναδιανομή της περιουσίας από τη μεσαία τάξη στις τράπεζες και τα funds», τόνισε. 

«Ζούμε σε ένα περίπλοκο κόσμο»

«Ανατροπή έχει ανάγκη η χώρα μας, γεια σας! Σας καλωσορίζω στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο που ετοιμάζει το άλμα στο αύριο, ένα άλμα με απόψεις, ερωτήματα και προτάσεις από δεκάδες χιλιάδες μέλη», είπε στην αρχή της ομιλίας του. 

«Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση τώρα! Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Έχουμε εύρος από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ριζοσπαστική αριστερά», συνέχισε. 

«Ζούμε σε ένα περίπλοκο κόσμο, είμαστε κομμάτι από την καρδιά της Ευρώπης. Το συνέδριό μας πραγματοποιείται σε περίοδο μεγάλων παγκόσμιων αλλαγών. Η ζωή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά. Ακόμα και στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία ζει για να δουλεύει, στερείτε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», ανέφερε.

«Οι ανισότητες διευρύνονται, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται χάνοντας και τα λαϊκά στρώματα παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς ελπίδα. Η διατροφική επάρκεια τίθεται σε κίνδυνο όπως συνέβη στον πόλεμο με την Ουκρανία. Η διεθνείς κοινότητα αδυνατεί να πάρει αναγκαίες αποφάσεις. Η διατροφική κρίση από την άδικη εισβολή στην Ουκρανία πήγε πίσω τους στόχους για την ενέργεια. Οι άνθρωποι θα έχουν ως λύση τη μετανάστευση», είπε. 

«Κερδίζει έδαφος ο εθνικισμός, το μίσος, ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, τα fake news, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια, σε αυτή τη νέα φάση αυξάνονται οι στρατιωτικές αντί οι κοινωνικές δαπάνες. Στις δυτικές κοινωνίες διογκώνεται η αγανάκτηση, η οργή, ο φόβος για τη νέα πραγματικότητα. Η αποστροφή στην πολιτική, η αποχή. Οι ηγεσίες αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Σε αυτό το περιβάλλον κερδίζουν οι κύρηκες της ακροδεξιάς. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε, είναι ηθική υποχρέωση να μην το επιτρέψουμε», σημείωσε. 

«Θα γίνουμε κυβέρνηση ξανά»

«Ο πραγματικός εχθρός των λαών της Ευρώπης είναι η κατεύθυνση της οργής των ανθρώπων του μόχθου προς την ακροδεξιά. Ο στόχος όσων κάνουν αυτό είναι να μείνει άθικτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να μετατραπεί σε κεντρώα δύναμη, αυτό που κάνει στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης. Η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από την άνοδο στην ακροδεξιά», τόνισε. 

«Η ακρίβεια για τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες είναι εισαγόμενη. Για περιφερειακές χώρες όπως εμείς είναι εγχώρια. Αυτή την κρίση ταυτότητας εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί. Η αύξηση της ακροδεξιάς θα έχει τραγικές συνέπειες σε κρίσιμες στιγμές της ΕΕ, όταν πρέπει να αποφασίζει για το κράτος δικαίου, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή», είπε.  

«Η κρισιμότητα των εκλογών είναι μεγάλη. Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση αλλά ευρωπαϊκή με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ενωμένοι για την ανατροπή επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο εναλλακτικό κόμμα με ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική. Θα γίνουμε κυβέρνηση ξανά! Στα χέρια σας είναι! Έχουμε όρεξη, την αλήθεια με το μέρος μας», επεσήμανε. 

«Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών. Εμείς είμαστε με την κοινωνία. Εμείς είμαστε με την αυτάρκεια της Ευρώπης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα είμαστε ενωμένοι για την ευρωβουλή», τόνισε. 

«Τι Ευρώπη θέλουμε»

«Τι Ευρώπη θέλουμε; Μία Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία. Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώ τώρα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τώρα! Δεν μπορούν τόσοι άμαχοι να χάνονται και να μην υπάρχει στρατηγική εξόδου. Επιτέλους σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Η Ευρώπη που θέλουμε θα συνεισφέρει και ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, να μην παίρνει μέρος στις πολιτικές συρράξεις. Μία Ευρώπη που δεν θα συμμετέχει στη διχοτόμηση της Κύπρου. Μία Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν αλλά θα θέτει τους όρους των ευρωτουρκικών σχέσεων», είπε. 

«Θέλουμε μια δημοκρατική Ευρώπη. Άρση της ομορφωνίας σε όλους τους τομείς. Εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από το ευρωκοινοβούλιο. Εκλογή του 10% των ευρωβουλευτών από κοινές λίστες κοινών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Θέλουμε κοινωνική Ευρώπη. Να θεσμοθετήσουμε ενιαίο κατώτατο μισθό και ελάχιστο εισόδημα. Θέλουμε μια Ευρώπη με αλληλεγγύη. Το νέο σύμφωνο για το μεταναστευτικό κάνει τις χώρες εισόδου αποθήκες ψυχών, είναι απαράδεκτο. Θέλουμε Ευρώπη με στρατηγική διεύρυνσης, στηρίζουμε την ένταξη της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Στην περίπτωση της Αλβανίας, για εμάς σαφές κριτήριο είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», συμπλήρωσε. 

Η παρέμβαση Τσίπρα

Η ομιλία Κασσελάκη ήρθε μετά την παρέμβαση «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία γνωστοποίησε πως δεν θα παραβρεθεί στις εργασίες ενώ κάλεσε τον νέο πρόεδρο να προσφύγει σε εσωκομματικές εκλογές.

Νωρίτερα, συνεργάτες του κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα για «αντιθεσμική συμπεριφορά», υποστηρίζοντας πως γράφει ξανά την ομιλία του για να απαντήσει. 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: 

Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.

Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.

Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.
 
Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.

Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.

Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία  αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.
 
Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.

Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.
 
Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας.

Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.
 
Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.

Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.
 
Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.
 
Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;
 
Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.

Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος.
 
Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.
 
Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την  κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.  

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.
 
Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.

Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.

Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.
 
Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.
 
Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.
 
Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.  
 
Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.
Από όλους και για όλα.
 
Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.
 
Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.
 
Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.
Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.
 
Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.

Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.
 
Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.
 
Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.  
 
Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:

Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.

Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.

Φωτογραφίες από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
Sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
SUNEDRIO-SYRIZA
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
SUNEDRIO-SYRIZA
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
SUNEDRIO-SYRIZA
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-suriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-suriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-suriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-suriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-suriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-suriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
sunedrio-syriza
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
stefanos-kasselakis-sunedrio-syriza
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi

BEST OF LIQUID MEDIA