Μενού
kasselakis - gerovasili
Χειραψία Όλγας Γεροβασίλη - Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Eπιλέγοντας να απαντήσει στον Στέφανο Κασσελάκη με την φράση που ολοκλήρωσε την ομιλία του την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όταν και προανήγγειλε τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου (σ.σ. «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»), η Όλγα Γεροβασίλη ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως «εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά μόνο σύντροφοι» ανακοινώνοντας στη συνέχεια την υποψηφιότητά της.

Χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες και πολωμένο κλίμα επικράτησε στις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο με το θερμόμετρο αρκετές φορές να «χτυπά κόκκινο».

Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στο Συνέδριο κόντεψαν να έρθουν στα χέρια, στοιχείο που αποτυπώνει τον διχασμό στα «στρατόπεδα» Κασσελάκη - Γεροβασίλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από το βήμα του συνεδρίου, εισηγήθηκε οι εκλογές να γίνουν στις 10 Μαρτίου.

Η στάση Τσίπρα

Το «παρών» κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη, έδωσαν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές.

Οι αντιδράσεις Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, καθισμένος στην πρώτη σειρά και ακριβώς μπροστά από τους Καλογήρου και Καλπαδάκη, παρακολούθησε με πολλή προσοχή και λέξη προς λέξη την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που την χειροκρότησε σε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της τοποθέτησής της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιδοκίμασε την Όλγα Γεροβασίλη όταν ανέφερε ότι τα μέλη στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και όταν δέχονται απειλές για απόλυση στις δουλειές τους.

Στο σημείο που είπε ότι «ξέρουμε ότι υπάρχουν απαιτήσεις υψηλές από εμάς που έχουμε κυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα».

Επίσης στην αναφορά της ότι «χρειαζόμαστε ιδεολογικές αρχές καταστατικές από τον πρόεδρο έως την βάση μας» και τέλος στο σημείο που ανέφερε ότι «τα μέλη μας δεν είναι πολίτες του Σαββατοκύριακου αλλά ενεργοί πολίτες με συντροφικότητα» καθώς και στις αναφορές της περί «συλλογικής προσπάθειας».

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε να μην υπάρχουν γιουχαΐσματα καθώς υπήρξαν στιγμές που η Γεροβασίλη άφηνε αιχμές για τη στάση του προέδρου του κόμματος.

«Διάλογος» Γεροβασίλη - συνέδρων

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κατά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, σε δύο στιγμές που έκανε ρητορικά ερωτήματα, το κοινό τής απάντησε. Με τον Πάνο Ρήγα, πρόεδρο του Συνεδρίου, να προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη και την ίδια να δείχνει ότι «το ελέγχει».

Αυτό έγινε όταν η Γεροβασίλη είπε ότι «ακούω ότι υπάρχει το δίλημμα παλιό ή νέο». Με τον κόσμο να απαντά «το νέο». Και όταν αναρωτήθηκε αν η εσωκομματική διαδικασία δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, με το κοινό να απαντά «ναι».

Τέλος, με το που ολοκληρώθηκε η ομιλία της, ο Στέφανος Κασσελάκης όρθιος την χειροκρότησε, πήγε στο βήμα και πιάνοντάς την από το χέρι, κατέβηκαν μαζί προς τα κάτω για να ανέβει στη συνέχεια ο ίδιος στο βήμα και να πάρει τον λόγο.

Γεροβασίλη: «Χρειάζεται ένας μήνας για τις εκλογές»

Η Όλγα Γεροβασίλη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, ανέφερε:

«Θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές αλλά το σώμα είνα εκείνο που θα αποφασίσει. Το καταστατικό είναι συγκεκριμένο για την ημερομηνία των εκλογών. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα η κάλπη όπως έγινε και με την εκλογή Κασσελάκη και Τσίπρα. Έχουμε αποφασίσει ανοικτές εκλογές όπως στις δύο αυτές περιπτώσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απόφαση, δεν είναι καταστατικό το συνέδριο (σ.σ. αναφερόμενη στο ότι δεν μπορεί να είναι υβριδικές εκλογές).

Το συνέδριο αποφασίζει μόνο αν θα γίνουν ή όχι εκλογές. Η συλλογή υπογραφών είναι δικαίωμα των μελών. Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και οι αποφάσεις σεβαστές.

Αύριο (σ.σ. στις 11.30 το πρωί), η ψηφοφορία θα είναι "ναι ή όχι"σε εκλογές και με ερώτημα αυτό που υπέγραψαν. Όλες οι καταστατικές διαδικασίες είναι συγκεκριμένες».

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει παρέμβαση Τσίπρα, απάντησε «δεν το γνωρίζω».

Το αίτημα για αναβολή των εκλογών

Ο Χρήστος Σπίρτζης στη συνέχεια ανέφερε ανοικτά ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Γεροβασίλη λέγοντας χαρακτηριστικά «Στηρίζω την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασιλη. Αν χάσει δεν πρόκειται να φύγει κανείς μας. Ούτε η Όλγα. Αλλά δεν θα χάσει».

Η Αθηνά Λινού ανέφερε πως η Όλγα Γεροβασίλη αποτελεί «υπόδειγμα αγωνίστριας και ανθρώπου και δημοκράτη που μπορεί να συνεργαστεί με όλους. Την χρειαζόμαστε την Όλγα και θέλω να την ευχαριστήσω. Να ψηφίσουμε Όλγα Γεροβασίλη».

Από την άλλη, οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας τάσσονται υπέρ της αναβολής των εκλογών.

Την αντίθεσή του στην εκλογή αρχηγού εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Προτεραιότητα είναι τα πολιτικά επίδικα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, να μεταφέρουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε στις αξίες της κοινωνίας και τις αξίες της αριστεράς και των αγώνων της και να υπερβούμε τις προσωπικές διαδρομές; Η πρόταση για εκλογή προέδρου δεν δίνει λύση. Η κοινωνία δεν μας δίνει λευκή επιταγή. Όλοι μας κρινόμαστε κάθε μέρα. Την αδυναμία να αποφασίσουμε εμείς δημοκρατικά δεν μπορούμε να την μεταθέσουμε στη κοινωνία. Απέναντι στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας για αριστερή διακυβέρνηση εμείς έχουμε στα χέρια μας την τύχη ενός ιστορικού κόμματος. Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια».

Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε ένα μήνα και όχι «fast track» και σύμφωνα με το καταστατικό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση για αναβολή των εκλογών θα καταθέσει ο Όθωνας Ηλιόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA