Μενού
Η Λίνα Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Επαναφέροντας τη προσοχή στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεκίνησε την εθνική παρέμβαση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Γενική Συνεύλευση της UNESCO, ζητώντας τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Γενική Συνεύλευση της UNESCO, η οποία λαμβανει χώρα ανά διετία φέτος, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, εκτός της έδρας του Οργανισμού, στη Σαμαρκάνδη.

«Η θέση μας», είπε η υπουργός Πολιτισμού, «για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ακλόνητη. Ο Παρθενώνας είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο Δημοκρατίας και μοναδικό καλλιτεχνικό επίτευγμα -μια κληρονομιά που ανήκει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.

Τόνισε πως: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους, στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως ένα αδιαίρετο καλλιτεχνικό σύνολο. Ο Παρθενώνας, σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να ανακτήσει την ακεραιότητά του. Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη της UNESCO να παράσχουν τη στήριξή τους σε αυτόν τον δίκαιο και βαθιά συμβολικό σκοπό».

«Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή. Μεταξύ των πολλών εθνικών και διεθνών πρωτοβουλιών μας για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, εκδώσαμε πρόσφατα την Ελληνική Κόκκινη Λίστα (Red List) Πολιτιστικών Αγαθών.

«Η ευαισθητοποίηση του κοινού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας. Συνεισφέραμε στην δημιουργία του Εικονικού Μουσείου Κλεμμένων Πολιτιστικών Αγαθών της UNESCO, που αξιοποιεί την ψηφιακή καινοτομία για να αναδείξει το μέγεθος της πολιτιστικής απώλειας που προκαλείται από την κλοπή και τη διακίνηση», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Όπως αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη θητεία της στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από σημαντικές εξελίξεις στην εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO.

«Είμαστε περήφανοι που τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα ενεγράφησαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική οικουμενική αξία έξι αρχαιολογικών χώρων που φωτίζουν έναν από τους πιο επιδραστικούς προϊστορικούς πολιτισμούς της Μεσογείου», συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στη νέα υποψηφιότητα της Ελλάδας, της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου, ως «ένα φυσικό και πολιτιστικό ορόσημο που ενώνει τη μοναδική βιοποικιλότητα με την ιερή κατοικία των 12 Θεών της ελληνικής μυθολογίας».

Η Ελλάδα υποστηρίζει το Πρόγραμμα Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς φιλοξενεί ήδη εννέα Παγκόσμια Γεωπάρκα, ενώ προωθεί τη συμπερίληψη υποεκπροσωπούμενων περιοχών της Αφρική και της Λατινική Αμερικής.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την εφαρμογή της Ατζέντας Εκπαίδευση 2030 της UNESCO για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενεργό ιδιότητα του πολίτη» τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

9η Φεβρουαρίου: Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

 Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε και στην αναγνώριση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία έγινε αποδεκτή, τη Τρίτη (4/11), από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO.

«Και γι΄ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που μας υποστήριξαν σε αυτή τη διαδικασία.Ο εορτασμός της Ελληνικής Γλώσσας είναι, πάνω απ' όλα, ένας εορτασμός της πολυγλωσσίας», είπε.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποτελείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο, τον υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Νίκο Παπαϊωάννου, τη γγ του ΥΠΕΞ Μάιρα Μυριγιάννη και το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO πρέσβη Γιώργο Κουμουτσάκο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...