Μενού
mitsotakis kisea
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σήμα για γκάζι σε μία σειρά θεμάτων τα οποία άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και της λειτουργίας κρίσιμων τομέων του κράτους, αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Έχοντας προσδώσει στη ΔΕΘ συγκεκριμένο περιεχόμενο στη δέσμευσή του για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους Υπουργούς να σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά τα μανίκια. Στόχος είναι να υλοποιηθούν με ταχύτητα οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε, προκειμένου να εκπεμφθεί με σαφήνεια το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. «Έχω εντολή μεταρρυθμίσεων κι αυτές θα κάνω», είχε δηλώσει ο ίδιος στη ΔΕΘ.

Αυτή την έννοια έχει άλλωστε και η εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με την έγκριση στόχων Υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής. Κατ’ ουσίαν οι μπλε φάκελοι που είχαν λάβει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου μόλις ορκίστηκαν θα πρέπει ν’ αρχίσουν σταδιακά να αδειάζουν από εκκρεμότητες.

Βεβαίως, στην κορυφή της ιεραρχίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται η επούλωση των πληγών των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία και η αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών. Εξ ού και το νούμερο ένα θέμα της σημερινής ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η παρουσίαση της καταγραφής και της πρώτης εκτίμησης των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel, από την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα εξακολουθεί να βρίσκεται υπ’ ατμόν ενώ και ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των έργων και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι η πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων για όσο χρειαστεί και πως ό,τι κατέστρεψε η μανία της φύσης θα ξαναχτιστεί ακόμα καλύτερα.

Μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια

Την ίδια ώρα τρέχουν μία σειρά από ρυθμίσεις για τη στήριξη των συνταξιούχων και τη θωράκιση των καταναλωτών απέναντι στον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια. Το δρόμο προς τη Βουλή θα πάρει σύντομα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τα επαγγελματικά ταμεία, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την express  έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Στόχος είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισής τους με προοπτική έως το τέλος του έτους να έχουν εκκαθαριστεί πάνω από τις μισές. Η διάταξη θα προβλέπει την κατ’ απονομή αυτόματη έκδοση της επικουρικής για ασφαλισμένους με 4.500 ένσημα ή 15 έτη εργασίας εφόσον έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η ρύθμιση κατάργησης του πέναλτι 30% για συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται, καθώς και εκείνες για τη διευκόλυνση λήψης σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον στη Βουλή κατατέθηκε και θα ψηφιστεί την Τετάρτη τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τρία μέτρα για «μόνιμη μείωση της τιμής» στα super market έως τις 31 Μαΐου 2024. Συγκεκριμένα προβλέπεται η υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων, η επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» καθώς και η δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

Δράσεις για να μπει τέλος σε παθογένειες του παρελθόντος

Ταυτόχρονα με αδιάκοπο ρυθμό επιδιώκεται να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια που θα βελτιώσουν τη ζωή και το εισόδημα των πολιτών, καθώς και οι δράσεις που θα βάλουν τέλος σε παθογένειες του παρελθόντος σε τομείς του κράτους είτε θα αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία του δημοσίου.  

Σε αυτά συγκαταλέγονται το νέο πλαίσιο επιλογής των διοικήσεων των περίπου 500 φορέων του δημοσίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, το οποίο θα παρουσιάσουν σήμερα η Υπουργός και η Υφυπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι οριζόντια αλλά διαφορετικά για κάθε κατηγορία και ανάλογα με τη φύση και την αποστολή του φορέα, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων που θα διοργανώνει το ΑΣΕΠ ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δεξιότητες τους. Θα αυστηροποιηθούν επίσης τα κριτήρια συμμετοχής. Αμέσως μετά την ψήφισή του θα δρομολογηθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με υψηλή προτεραιότητα στα νοσοκομεία.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα παραμένει και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Ήδη από το Υπουργικό έχει περάσει το σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΚΑΒ, ενώ σε διαβούλευση έχει τεθεί από το Υπουργείο Υγείας το νομοσχέδιο για το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των χειρουργείων και το σύστημα επιτήρησης για την αλυσίδα φαρμάκου. Ενώ σήμερα ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Την απόφαση επιτάχυνσης του κυβερνητικού βηματισμού σηματοδοτεί το πλήθος των νομοσχεδίων που θα εισαχθούν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Τα 6 εξ αυτών θα συζητηθούν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί νέο για τις 11 Οκτωβρίου (εκτός απροόπτου).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.