Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θα μπορούσα να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

«Καμία συμφωνία. Είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν εξάλλου δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Θα επαναλάβω όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. 

Αυτό είναι κάτι που είναι προφανές. Και σίγουρα αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας, που τόσο ευαίσθητα είναι.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας:

«Η μόνη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών. Κατανοώ ότι μέχρι να αυξηθούν οι μισθοί υπάρχει μια απόσταση. Λίγη υπομονή ακόμα, θα ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης (27/3)».

Για τα Τέμπη, σημείωσε: «Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη, σε τι ακριβώς αναφέρονται. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία αυτή».

Ευρωομόλογο αμυντικής θωράκισης

Μιλώντας για το ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, έχει πια δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης που αφορά την ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης. 

Της δυνατότητας της δηλαδή να επενδύσει περισσότερο στην ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι το οποίο καθίσταται επιτακτική ανάγκη αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε. 

Κι αυτό θα έλεγα ότι είναι μία καινούργια προσθήκη στη συζήτηση την οποία κάνουμε, κυρίως γιατί πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε – χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες - το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία τόσο απαραίτητη είναι – τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούμε όλοι όταν συζητάμε. 

Κατά συνέπεια η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυση της άμυνας, θεωρώ ότι έχει μπει πια στο τραπέζι των συζητήσεων. 

Η Ελλάδα το είπα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσα από την έκδοση ευρωομολόγων, που θα είναι όμως αποκλειστικά στοχευμένα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και τη δυνατότητα βεβαίως να ενισχύσουμε τη δική μας, την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, για να μην αναγκαζόμαστε πάντα να κάνουμε σημαντικές αγορές εκτός Ε.Ε.»

Μέση Ανατολή και αγρότες

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από 5 μήνες ουσιαστικά να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα

Ένα πλαίσιο το οποίο καλεί ανοιχτά σε ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη εκεχειρία προφανώς συνοδευόμενη από την απελευθέρωση των ομήρων

Θέτει όμως θα έλεγα και το Ισραήλ προ των ευθυνών του, λέγοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στη Ράφα, που μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα πιο εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. 

Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ως ΕΕ ενωμένοι στέλνουμε αυτό το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αυτή τη στιγμή μια κεντρική προτεραιότητα για την Ε.Ε. 

Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι επαναφέρουμε σε κάθε συζήτησή μας το επιχείρημα ότι μόνη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η δημιουργία δύο κρατών.» 

Για το αγροτικό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Να σταθώ στο γεγονός ότι συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για την πράσινη μετάβαση και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση, που κανείς δεν αρνείται αλλά κάποιοι αμφισβητούν την ταχύτητα με την οποία αυτή θα επιτευχθεί». 

 

«Όχι στη σπέκουλα πάνω στην τραγωδία των Τεμπών»

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της αντιπαράθεσης για την τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας:

«Καταρχάς μόνο και μόνο ότι αναγνωρίζετε ότι υπάρχει μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση για ζήτημα των Τεμπών θεωρώ ότι δεν είναι μία καλή εξέλιξη, διότι σε καμία περίπτωση μία εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται ή για να είμαι πιο ακριβής να κομματικοποιείται. 

Θυμάμαι και σε άλλες μεγάλες εθνικές τραγωδίες, εμείς ως ΝΔ ουδέποτε ακολουθήσαμε αυτή τη διαδρομή. 

Και αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη, σε τι ακριβώς αναφέρονται. 

Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Θα συμβούλευα λοιπόν όλους και όλες να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών.  Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτη τη δουλειά της.  Τελικά αυτή θα αποδώσει ευθύνες.

Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι σε αυτή την υπόθεση. Όμως η διαρκής προσπάθεια αποκόμισης ενός πρόσκαιρου κομματικού οφέλους πάνω στην τραγωδία των Τεμπών, πέραν του ότι κατά την άποψή μου δεν είναι ορθή, τελικά και γι’ αυτούς που την επιδιώκουν δεν θα είναι και κομματικά ωφέλιμη. Μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να αποδώσει την αλήθεια. Δική μου δουλειά είναι να γίνει ότι χρειάζεται ώστε κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. 

Από την πρώτη στιγμή έσκυψα και σκύψαμε το κεφάλι μας με σεβασμό κυρίως στη μνήμη των νεκρών και απέναντι στον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών. Είπαμε δύο πράγματα. Να λάμψει η αλήθεια και μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί τελικά να αποδώσει την αλήθεια. Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς από μία Εξεταστική στη Βουλή -αν δείτε το κλίμα που επικράτησε στην κοινοβουλευτική συζήτησ- ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη. 

Και βέβαια η δική μας δουλειά, η δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ότι τα τρένα μας θα είναι πραγματικά σύγχρονα και ασφαλή. 

Έχουμε κάνει δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και τις επόμενες εβδομάδες θα περιμένετε και κάποιες ακόμα πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις και έναν απολογισμό όλων των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα δουλεύοντας σιωπηλά και μεθοδικά για το πως τα τρένα μας θα είναι απολύτως ασφαλή».

Δημοσκοπήσεις και ευρωεκλογές

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, λέγοντας:

«Η κυβέρνησή μας προωθεί με ταχύτητα ένα τολμηρό πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ελληνική κοινωνία. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτές μπορεί να προκαλούν και κάποιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μία μικρή φθορά. 

Αυτά τα πράγματα είναι αναμενόμενο. Αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας. Αντίθετα πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και ενίοτε να αναλαμβάνουν και το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές. 

Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω όμως από το να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Βλέπω κι εγώ τις δημοσκοπήσεις. Κάποιες δείχνουν μία φθορά, κάποιες άλλες δείχνουν μικρότερη φθορά. Αυτά είναι αναμενόμενα.

Αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπέροχη και ουδέποτε θα επικαλεστεί ενόψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη που πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023. 

Για μας το έχω πει πολλές φορές: η κάλπη είναι άδεια. Θα πείσουμε τον κόσμο γιατί οι εκλογές αυτές έχουν μεγάλη σημασία. Μας ενδιαφέρει η προσέλευση στην κάλπη να είναι ισχυρή. Οι πολίτες ψηφίζουν και για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους και για την Ευρώπη. 

Και γι’ αυτό το μήνυμα που θα βγει από την ευρωκάλπη είναι σημαντικό για μας. Και θα τις αντιμετωπίσουμε όπως έχω πει όπως μία εθνική κάλπη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA