Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα (21/03) και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα.

Στην ατζέντα της Συνόδου, κυρίαρχα ζητήματα είναι αυτά της στήριξης της Ουκρανίας, το αγροτικό καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε αρχικά ότι οι εργασίες της Συνόδου διεξάγονται σε ένα κλίμα «γενικευμένης αβεβαιότητας».

«Τα ζητήματα για την Ουκρανία και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη΄στη στήριξη της Ουκρανίας για να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή.

Αυτά τα ζητήματα έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. 

Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνάει το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. 

Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκισή της.

Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες διακηρύξεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. 

«Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ότι είναι αναγκαίο «αυτή τη φορά να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που να αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή

Η Ελλάδα ζητά επίμονα μία κατάπαυση του πυρός η οποία προφανώς και πρέπει να συνοδεύεται με την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. 

Και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία θα αποθαρρύνουν και το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα, κάτι το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. 

Και βέβαια η Ελλάδα παραμένει σταθερά ταγμένη στη λογική επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος μέσα από το πλαίσιο μίας λύσης δύο κρατών και πιστεύω ότι και το ζήτημα αυτό θα μπορέσει να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αγροτικό και Τουρκία

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι θα συζητηθούν ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, κοινώς για το αγροτικό ζήτημα.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί θα συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα και γενικά τους αγρότες μας το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα είναι εκείνη η ευρωπαΐκή πολιτική οικογένεια η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει ένα φρένο στα δεχόμενος υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιον για μία πράσινη μετάθεση η οποία βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες.

Χαίρομαι γιατί αυτή η συζήτηση θα γίνει και ελπίζω ότι στα  συμπεράσματά του συμβουλίου θα αποτυπωθεί Η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας βραχυπρόθεσμα και να τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη αυτήν την φιλόδοξη πράσινη μετάβαση με τον ρυθμό όμως ο οποίος τελικά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους και τελικά την ίδια την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής

Καταλήγοντας, τόνισε ότι σχετικά με την Τουρκία «εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA