Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρθηκε σε Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.
«Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις μας με την Τουρκία το 2019 όταν αναλάβαμε την εξουσία αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού και στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τον τελευταίο 1,5 χρόνο τα πράγματα έχουν σημαντικά βελτιωθεί πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει», τόνισε και συνέχισε:
«Όμως είχαμε 16 μήνες ηρεμίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, ότι εργαζόμαστε σε ζητήματα μετανάστευσης, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε συνάψει συμφωνία με την Τουρκία που επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου και να λάβουν βίζα εύκολα».
Συνεργασία σε μεταναστευτικό, νησιά Αιγαίου και βίζα πολύ γρήγορα ενθαρρύνουν Τούρκους επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα όλα αυτά είναι θετικά βήματα που μιλούν για μια συμφιλίωση», ανέφερε επίσης.
«Ταυτόχρονα προκλήσεις στο ΝΑΤΟ κινεί την πυξίδα προς μια θετική κατεύθυνση σε σχέση με τις διμερείς μας θέσεις. Η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και των αντίστοιχων χωρών. Το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι αρκετά συχνά το φάσμα του εθνικισμού αναδεικνύεται», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα».
Ακόμα συνέχισε: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι».
«Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας», συνέχισε.
Όσον αφορά την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε συγκεκριμένη θέση που ευθυγραμμίστηκε με τους συμμάχους σε πλήρη υποστήριξη με τη Δύση».
«Αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι η Θέση μας δεν θα αλλάξει», είπε και συνέχισε: «Η ΕΕ ενωμένη σε σχέση με την Ουκρανία, είχαμε αρκετούς γύρους κυρώσεων σε σχεση με το ουκρανικό», τόνισε και είπε:
«Φυσικά σε ότι έχει να κάνει με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ συζητήσαμε το εν λόγω ζήτημα που σηματοδότησε την απαρχή του μεγάλου μονοπατιού στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Το ουκρανικό είναι πρώτη προτεραιότητα, είμαστε ρεαλιστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «το μήνυμα από το συνέδριο στην Ελβετία ήταν ότι η συνεχής υποστήριξη στην Ουκρανία είναι σημαντική, δεν πρέπει να ηττηθεί ή να συνθηκολογήσει».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις στην περιοχή. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα που επιδεινώνουν αυτό», σημείωσε επίσης.
Για την Κύπρο είπε μεταξύ άλλων ότι «σε λίγο θα συμπληρωθούν 50 χρονιά από τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου και αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί.
«Ο μονός τρόπος επίλυσης είναι επί τη βάση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε και συνέχισε: «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που εν μέρει βρίσκεται υπό κατοχή». Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτες και καταδικαστέες» τις «απειλές εναντίον της Κύπρου».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο απολαμβάνει διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ.
Ακόμα, έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Συζήτησαν ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.