Μενού
Κυριακός Μητσοτάκης
Κυριακός Μητσοτάκης | ΑΠΕ
  • Α-
  • Α+

O Kυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας απόψε (20/05) στην 49η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στάθηκε και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας πως η στάση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας «είναι και παράνομη και προκλητική».

«Είναι γνωστό ότι η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, να θυμίσω ότι καταθέσαμε μάλιστα και πρόταση μομφής κατά το ΣΥΡΙΖΑ, που την προώθησε. Προσέξτε, όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη Συνθήκη παραχωρούσε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε αυτή την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή Συμφωνία που ισχύει κατά νόμο. Βλέποντας, ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια μείναμε επιφυλακτικοί στην αποδοχή των Μνημονίων τα οποία συνόδευαν τη Συμφωνία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτές μας τις επιφυλάξεις. Και η στάση της νέας προέδρου και των εκεί υποστηρικτών της, δυστυχώς και του εντολοδόχου πρωθυπουργού, είναι και παράνομη και προκλητική. Γι αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει. Το γειτονικό κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί, νομίζω ότι αυτό τελικά αντιλαμβάνονται και οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και προς την πρόοδο περνάει και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει.

Όπως και κάποιοι αντιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που πρώτα μας φόρτωσαν τη Συμφωνία να ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα Μνημόνια. Και πότε; Την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν.

Τη διπλωματική αντίδραση της Ελλάδας, απέναντι στις τελευταίες προκλητικές παλινδρομήσεις των βόρειων γειτόνων μας, πρέπει να πλαισιώσει και μία εμπορική αντεπίθεση με αιχμή την αυθεντικότητα και ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Μακεδονίας μας.

Το Εμπορικό Σήμα, λοιπόν, της Μακεδονίας, σε αυτή τη συγκυρία, γίνεται ένα ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας. Στεναχωριέμαι πραγματικά όταν ακούω από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού στη χώρα μας να μας λένε ότι υπάρχουν κρασιά τα οποία εμφανίζονται ως μακεδονικά και κάποιοι πελάτες στο εξωτερικό όταν μιλούν για μακεδονικά κρασιά να έχουν υπόψη τους τη Βόρεια Μακεδονία.

Είναι στο χέρι μας αυτό να το αντιστρέψουμε και θα έχετε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια. Και όλες οι δυνάμεις του τόπου πρέπει να συστρατεύονται σε αυτή. Αλλά και δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους Ελληνες να ξεχωρίζουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και πολύ περισσότερο από τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων».

«Οι εξαγωγές είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο»

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των εξαγωγών λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επιπλέον, ότι η πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς το 2025 θα πλησιάσει το 5%, μιας και το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ.

«Οι εξαγωγές έχουν φτάσει περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να φτάσουν στο 60% έως το 2027.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στα ζητήματα των αποδοχών των πολιτών και της ακρίβειας:

«Έχουμε πια τη δυνατότητα να προσελκύουμε ξανά πίσω τις γενιές του brain drain που εγκατέλειψαν τη χώρα για το εξωτερικό τα προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η βελτίωση των αποδοχών του πολίτη θα συνεχίσει να είναι σταθερή και συνεχής. Μήνες τώρα υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις με στοχευμένα μέτρα 

Έχουμε την πρώτη θέση διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

«Η στάση της νέας προέδρου και των εκεί υποστηρικτών της, δυστυχώς και του εντελοδόχου πρωθυπουργού, είναι και παράνομη και προκλητική. Γι' αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει. Το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει και από τη χώρα μας, και εκεί μπορεί να σταματήσει» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος στο 9%»

Η ακρίβεια επιμένει ακόμα στα τρόφιμα αλλά έχουμε και διαφορετικά κενά που υπάρχουν σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό απέστειλα την επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν. Δεν γίνεται μεγάλες εταιρείες να ακολουθούν άλλες πολιτικές από χώρα σε χώρα.

Το συζητήσαμε και πρόσφατα στη συζήτηση για την Ενιαία Αγορά αλλά πως εξηγούνται οι διαφορές στις τιμές στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες. Να υπάρχει μια πιο συνολική ματιά για ένα φαινόμενο που απασχολεί όλες τις χώρες.

Η ανεργία υποχώρησε πάνω από 8 μονάδες την τελευταία 5ετία ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά. Ήταν το πρώτο διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις.

Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος στο 9%. Αυξάνεται η παραγωγική βάση της χώρας, δεν είμαστε μόνο οικονομία υπηρεσιών αλλά και στη μεταποίηση πάμε καλά, ενώ έχει βελτιωθεί και το οικονομικό κλίμα. Ο Βορράς πρωταγωνιστεί στη μεταποίηση καθώς η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητη. Ο ρόλος των εξαγωγικών εταιρειών θα γίνεται όλο και πιο σημαντικός».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA