Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
  • Α-
  • Α+

«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης (11/04), ενώ παραδέχθηκε ότι «πιθανώς να είναι μονταρισμένο» το ηχητικό υλικό με τις συνομιλίες από την τραγωδία στα Τέμπη.

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά οτι δεν υπήρξε συγκάλυψη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε.

mitsotakis

«Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η τοποθέτηση για τη βία

«Θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός για τα φαινόμενα ακραίας βίας που σοκάρουν το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη.

«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε στη συνέχεια.

mitsotakis

Μητσοτάκης: «Έγιναν όλα λάθος»

«Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους», πρόσθεσε.

«Μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

mitsotakis

«Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: «Να κάνουμε περισσότερα»

«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές», τόνισε.

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν τρεις υπουργοί σε λίγους μήνες», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα. Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων».

Μητσοτάκης: «Ποιο μπάζωμα;»

Επιπλέον, ο Κυριάκο Μητσοτάκης είπε:

Για το μπάζωμα στα Τέμπη:

  • «Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας;
  • Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος.
  • Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη.
  • Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο».
mitsotakis

Για την οικονομία:

  • «Πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος.
  • Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021.
  • Έχει γίνει πρόοδος σε προιοντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός.
  • Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ.
  • Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε.
  • Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου.
  • Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους».

Για την Υγεία:

  • «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν έκτακτα περιστατικά αφορά, όμως, περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
  • Δεν γίνεται να περιμένουν 2-3 χρόνια για έναν καταρράκτη ή για αντικατάσταση ισχίου. Τα απογευματινά χειρουργεία ενισχύουν και το εισόδημα γιατρών και νοσηλευτών.
  • Έχω ζητήσει στο τρίμηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να κάνουμε παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου πρέπει.
  • 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μόνο με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη:

  • «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευρωεκλογές ενώ θέτει τον πήχη στις ευρωεκλογές στο 17% άρα αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος.
  • Το κάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα. Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς όχι.
  • Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές
  • Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο που κυβέρνησαν.
  • Δεν θα συμβεί άμεσα αλλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού που μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα.
  • Γι’ αυτό αγωνίζομαι ώστε η ΝΔ να έχει πολύ καλό ποσοστό. Δεν θα σας δώσω συγκεκριμένο στόχο».

Για το αν θα διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα:

  • «Κοιτάξτε, καταρχάς σίγουρα το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση γίνεται είναι και λίγο κολακευτική. Δεν συνηθίζεται ένας Έλληνας Πρωθυπουργός να συζητείται για κάποιες θέσεις στην Ευρώπη. Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό.
  • Η διάψευσή μου παραμένει εξίσου κατηγορηματική. Δεν πάω πουθενά. Δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη.
  • Θα είμαι Πρωθυπουργός της πατρίδας μας, εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες και θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία των Ελλήνων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πρόσφατες εκλογές».

Για τους Σπαρτιάτες και την ένσταση της ΝΔ στον Άρειο Πάγο για την υποψηφιότητα του εν λόγω κόμματος:

  • «Θα το κάνουμε και μακάρι να μπορούμε να συντονιστούμε με κόμματα της αντιπολίτευση για να γίνει αυτό συντονισμένα Θα καταθέσουμε υπόμνημα
  • Η νομοθετική μας πρωτοβουλία εκ των υστέρων δικαιώνεται και είναι ευκαιρία σε ένα κλίμα γενικότερης τοξικότητας να συνεννοούμαστε τουλάχιστον στα αυτονόητα. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα κοινό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μητσοτάκης: Οι απαντήσεις για τα ελληνοτουρκικά

  • Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, μέσα στον Μάιο θα βρεθείτε στην Τουρκία. Μέσα σ’ ένα κλίμα που δημιουργείται, ιδιαίτερα μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με τις κορώνες να επανέρχονται και με δηλώσεις να επαναφέρουν ένα κλίμα το οποίο κάθε άλλο παρά προδιαθέτει μία συνάντηση η οποία θα είναι στο πνεύμα της συνάντησης που είχε γίνει εδώ στην Αθήνα. Καταρχάς να το ξεκαθαρίσουμε, μέσα Μαΐου θα είστε στην Τουρκία;
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο.
  • Μαρία Αναστασοπούλου: 13 Μαΐου;
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μία ημερομηνία η οποία συζητείται, δεν μπορώ να σας την επιβεβαιώσω ακόμα, τελικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αλλά κοιτάξτε, δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Γιατί πολλές φορές, ξέρετε, και εμείς και τα Μέσα πιάνονται από μία κουβέντα η οποία συχνά μεγεθύνεται. Και σίγουρα η Τουρκία, κάποιες από τις βασικές της θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Όμως μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Ότι υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία νομίζω ότι είναι καλοδεχούμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία και των Ελλήνων και των Τούρκων».

«Νομίζω και οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να έχουμε «μπελάδες» με την Τουρκία, ούτε να είμαστε σε διαρκή ένταση. Δεν έχουμε, εδώ και παραπάνω από 12 μήνες, παραβιάσεις και παραβάσεις. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι μία επιτυχία αυτό, ότι καταφέραμε και το πετύχαμε», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης: «Έχουμε περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ξεκινάει, και σας ζητώ να κάνετε, μπορεί να το έχετε ήδη κάνει, ρεπορτάζ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να δείτε με τι ενθουσιασμό έχουν υποδεχτεί οι νησιώτες μας τους Τούρκους ταξιδιώτες οι οποίοι αρχίζουν να έρχονται χωρίς visa. Έχουμε μια πιο στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση».

«Ακουμπήσαμε τα πολύ δύσκολα θέματα; Όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Και προφανώς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας», τόνισε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA