«Σε κάθε περίπτωση εμείς θα κατασκευάσουμε τον φράχτη στον Έβρο, είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη.
«Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα η φύλαξη των συνόρων»
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
Για το μεταναστευτικό:
- «Είμαι ευγνώμων και συνολικά ο ελληνικός λαός για το ότι η Αυστρία ήταν από πρώτες χώρες που στάθηκε στο πλευρό πατρίδας μας τον Μάρτιο 2020 όταν αντιμετωπίσαμε οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των εθνικών συνόρων από Τουρκία.
- Ευτυχώς για καλό Ελλάδα καις Ευρώπης καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά
- Ήταν ένα βήμα προάγγελος που έθεσε η ΕΕ την εξωτερική φύλαξη συνόρων μέρος μεταναστευτικής πολιτικής. Πλέον έχει γίνει κοινός τόπος και ενσωματώνεται και σε σύμφωνο για άσυλο που αναγνωρίζει τη σημασία της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων για την ΕΕ
- Η Ελλάδα αυτά τα 5 χρόνια έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση.
- Αρκεί να δει κανείς την εικόνα νησιών Ανατολικού Αιγαίου σήμερα σε σχέση με πριν 5 χρόνια, με οργανωμένα κέντρα υποδοχής, με πολύ λιγότερες ροές από την Τουρκία, με αποτελεσματική φύλαξη θαλασσίων συνόρων αλλά και απόλυτο σεβασμό στην προστασία ανθρώπινης ζωής.
- Το μήνυμά μας είναι σαφές. Και σε αυτό είμαστε απολύτως ενωμένοι. Να το επαναλάβω γιατί οι θέσεις μας στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο ταυτίζονται.
- Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης.
- Γι’ αυτό και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και για τα κράτη που βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης και με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων μεταναστών και προσφύγων που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια:
- «Και οι δύο στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
- Τόνισα όμως ότι κάθε φάντασμα του εθνικισμού που ξυπνάει στα Δυτικά Βαλκάνια τελικά καταλήγει να απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα.
- Και το μήνυμά μας προς τα κράτη που ζητούν να ενταχθούν στην ΕΕ είναι κοινό.
- Δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και ούτε από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών».
Για τη Μέση Ανατολή:
- «Θα επαναλάβω την πάγια θέση της πατρίδας μας για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων.
- Γιατί κάθε μέρα που περνά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των λίγων ομήρων που ακόμα σήμερα κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς
- Και εμείς βέβαια εργαζόμαστε για να μην υπάρξει μια περιφερειακή έκρηξη που θα αφορά όλη τη Μέση Ανατολή και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

Για την έκθεση του Ντράγκι:
- «Είναι ένα τολμηρό κείμενο και θέτει όλους μας ευρωπαίοι πολίτες και ηγέτες προ των ευθυνών μας.
- Περιγράφει κατάσταση που διευρύνει Ευρώπη έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ιδίως με ΗΠΑ και με απειλή Κίνας.
- Το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την εγχώρια καινοτομία και τεχνολογία της είναι κάτι που μας βρίσκει όλους σύμφωνους
- Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μιας Ένωσης κεφαλαιακών αγορών της Ευρώπης ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρίες να μπορούν να βρίσκουν πόρους στην Ευρώπη και να μην κατευθύνονται στις ΗΠΑ».
Για την Άμυνα:
- «Τα ζητήματα της άμυνας μας έχουν απασχολήσει πολύ.
- Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη συνολικά πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της. Όχι μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ. Αλλά να προστατεύσει τους πολίτες της.
- Η Ελλάδα πάντα ξόδευε πάνω από 2% για άμυνά της.
- Και ο κ. Ντράγκι λέει επίσης κάτι σωστό να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση με την ανταγωνιστικότητα. Δεν γίνεται να γίνει σε βάρος των επιχειρήσεων.
- Η Ελλάδα και άλλες χώρες βρέθηκαν θύματα μιας στρέβλωσης στην αγορά ενέργειας που οδήγησε σε αυξημένες τιμές από ότι σε Αυστρία και Γερμανία σε μια αγορά που υποτίθεται είναι συνδεδεμένη.
- Και βεβαίως κάποιες από αυτές τις επενδύσεις – είμαι ρεαλιστής – μπορούν να χρηματοδοτηθούν και – όχι μόνο – και από ευρωπαϊκούς πόρους».

Για την Γερμανία:
- «Προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η κοινωνική και επιδοματική τους πολιτικής.
- Αλλά υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες και μετακινούνται όπως έχουν δικαίωμα σε μια άλλη χώρα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και όχι εμάς. Δεν θα ήταν σωστό να υποδείξουμε εμείς.
- Αυτό όμως που δεν θα ήταν σωστό θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν.
- Με συνοριακούς ελέγχους που μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ.
- Νομίζω λοιπόν ότι η εφαρμογή του Συμφώνου σε πρώτη φάση πρέπει να είναι η προτεραιότητα.
- Δεν μπορεί να απαιτεί κανείς από την Ελλάδα που πατάει πια στα πόδια της ναι… να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ότι έχει για τους Έλληνες πολίτες».
Από την πλευρά του ο Νεχάμερ είπε μεταξύ άλλων:
- «Έχουμε πραγματικά μία σχέση και φιλία μεταξύ μας στη βάση της εμπιστοσύνης. Και είμαι πάρα πολύ ευτυχής Κυριάκο που βρίσκεσαι σήμερα εδώ. Χρειαζόμαστε πάντα αυτή την ανταλλαγή επαφών, γιατί σε αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ βασικό να έχουμε γεωστρατηγικούς εταίρους και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καίρια γεωστρατηγική θέση, ειδικά για την Αυστρία, που είναι μια χερσαία χώρα.
- Οι προκλήσεις που μας αφορούν και τους δύο, αφορούν τα θέματα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, μια πάρα πολύ δύσκολη και απαιτητική περίοδο. Και φυσικά και οι δύο πλευρές ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια να συμπεριληφθούν, να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Και είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή γνώσεων για να μπορέσουμε να επιλύσουμε θέματα επί τόπου. Αναφέρομαι πρώτα στη μετανάστευση. Γνωρίζουμε και οι δύο πλευρές πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, ακριβώς επειδή κατανοούμε το ζήτημα τόσο καλά και συμφωνούμε μεταξύ μας, έχουμε κατανοήσει από κοινού πόσο δύσκολο είναι να επιδείξουμε αλληλεγγύη σε μια δύσκολη περίοδο.
- Η Αυστρία έζησε αυτή την αλληλεγγύη όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα είναι χώρα με εξωτερικά σύνορα και η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι ταυτόχρονα σημαντική και για την Αυστρία. Διότι όταν προστατεύει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα, τα προστατεύει και τα σύνορα της Αυστρίας.
- Αυτή η εταιρική σχέση και η αλληλεγγύη είναι και ένα δείγμα ευγνωμοσύνης, επειδή υπήρξε μεγάλη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όταν παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα. Υπήρξαν δραματικές σκηνές στον Έβρο και καταφέραμε από κοινού μαζί με τις πρόσθετες αυστριακές ειδικές δυνάμεις και τους αξιωματικούς να δείξουμε συμβολικά ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη της εδώ, ως κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει να αντιμετωπίσει τα εξωτερικά σύνορα, αλλά και ότι και για μας το ζήτημα είναι υπόθεση ασφαλείας και αυτό το κατανόησε και η Τουρκία, ότι αυτή η σύρραξη λαμβάνεται υπ όψη από πολλά μάτια και εξετάζεται και δεν είναι μόνο μια απλά πρόκληση η προκλητική στάση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
- Οι εικόνες ήταν απείρως δραματικές. Υπήρξαν πολλές, πολλά προβληματικά ζητήματα. Χαίρομαι που τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί και η Ελλάδα το συζητήσαμε μόλις πριν, συνεχίζει να επενδύει στην ασφάλεια των συνόρων και με αυτό και στην προστασία, της Αυστρίας, πράγμα που είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές.
- Εγώ θα ταχθεί υπέρ αυτής της στήριξης της Ελλάδας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή αυτή η στήριξη και επενδύσεις να τύχουν και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό, εξυπηρετεί την ασφάλεια, την κοινή ασφάλεια και είναι ανάγκη να στηρίξουμε εκείνες τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά.
- Πέραν αυτών των ζητημάτων υλικοτεχνικών ζητημάτων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολλά πολιτικά θέματα. Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, στιβαρή προστασία των εξωτερικών συνόρων, διαδικασία ασύλου σε ασφαλείς τρίτες χώρες, επαναπροώθησης προς ασφαλείς τρίτες χώρες.
- Αυτά είναι κοινά ζητήματα τα οποία στηρίζουμε αμφότεροι στις Βρυξέλλες. Όλοι φυσικά έχετε λάβει υπόψιν σας και γνωρίζετε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει μια πολύ έντονη εσωτερική πολιτική συζήτηση σχετικά με την πολιτική ασύλου στη Γερμανία. Θέλω να πω ευθύς εξαρχής και θα πρέπει να το λάβουμε κι αυτό υπ όψιν μας ότι πολλά από αυτά που συζητούνται σήμερα στη Γερμανία, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, πράγματα που θα πρέπει να εφαρμοστούν ως μέτρα, αυτά είναι θέματα τα οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Αυστρία και επίσης ήταν θέματα τα οποία απαιτούσαμε εδώ και καιρό, δηλώνοντας ότι είναι σημαντικό να τα εφαρμόσουμε.
- Έχουμε σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία να μειώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την παράνομη μετανάστευση. Τη μειώσαμε κατά 97%. Ήταν μια κοινή προσπάθεια και κοινή επίτευξη. Βλέπετε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και στρατηγική εταιρική σχέση.
- Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα όλοι μαζί, οπότε θα πρέπει ειδικά εδώ να δρούμε με τρόπο αλληλέγγυο και να ενεργούμε με αποφασιστικό τρόπο.
- Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψή μου, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα ώστε επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εννοώ. Όπως για παράδειγμα να δούμε πώς θα ληφθεί υπόψη η χρηματική υποστήριξη και η πιστωτική υποστήριξη των κρατών που ουσιαστικά έχουν και το μεγάλο φορτίο.
- Εάν τώρα υπάρξει μια αλλαγή στάσης στη Γερμανία, στη γείτονα χώρα και γίνεται πραγματικότητα όλο και περισσότερο η αυστριακή θέση και στη Γερμανία, το υποστηρίζουμε και θα είμαστε ευτυχείς εάν μια τόσο μεγάλη και δυνατή χώρα αλλάξει πορεία όσον αφορά το μεταναστευτικό όταν πρόκειται για επαναπροωθήσεις, για απελάσεις προς το Αφγανιστάν κτλ, η Γερμανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος, όπως ακριβώς και στη στιβαρή προστασία των εξωτερικών συνόρων.
- Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα, παράλληλα δηλαδή προς την καταπολέμηση της μετανάστευσης, της παράνομης μετανάστευσης, είναι το σημαντικό θέμα της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα και εδώ είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
- Επηρεάζεται και αισθάνεται την πίεση κι εδώ προσπαθούμε να κινηθούμε προς την αναζήτηση κοινών μέτρων, να υπάρξει γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός, να βγουν οι όμηροι από την ομηρία τους και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.
- Η πίεση είναι αδιανόητη προς τους ομήρους μετά ειδικά από αυτές τις δραματικές εικόνες των δολοφονιών των τρομοκρατών της Χαμάς και βλέπουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση εκεί».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.