Μενού
mitsotakis cnn
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN. | CNN
  • Α-
  • Α+

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN.

Για την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα είναι η δεύτερη μας συνάντηση από τότε που επανεκλεγήκαμε με ισχυρή εντολή και προσδοκώ να οικοδομήσουμε πάνω στο θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε μακρές διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ειδικά το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τον μόνο τρόπο που είναι διαθέσιμος».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στο CNN ότι «αναμένει οι δύο χώρες, να συνεργαστούν στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, μία κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν και η Ελλάδα και η Τουρκία». Για τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι μακρές και έχουμε μια βασική διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα πεδία ή να έχουμε έναν βαθμό τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που ωθεί τις δύο χώρες στις παρυφές μιας ένοπλης σύγκρουσης».

«Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πάει πολύ καλά»

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πάει πάρα πολύ καλά. Μετά από 13 χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό». Για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή».

Σε ερώτημα για το αν ο τουρισμός κινδυνεύει, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο».

Οι προσδοκίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη, με ξεκάθαρο στόχο να επιβεβαιωθούν τα «ήρεμα νερά του Αιγαίου» που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πάντως, η Αθήνα διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι εκτός κάθε συζήτησης το καθεστώς των ελληνικών νησιών και το Κυπριακό.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.