Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ευκαιρία για να βάλει ένα ακόμα «λιθαράκι» στην προσπάθειά του να πείσει την Ευρώπη για μία άμεση συνολική στρατηγική απάντηση στη δίδυμη κρίση του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής, και παράλληλα για ευελιξία στο υπό αναθεώρηση πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, συνιστά για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η συμμετοχή του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στη Γρανάδα.

Μεταναστευτικό

Σε συνέχεια του μετώπου που οικοδομήθηκε προ ημερών στη Βαλέτα της Μάλτας μεταξύ των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και της νέας αύξησης των ροών, αλλά και επ’ αφορμή της συζήτησης που πρόκειται να γίνει για τη μετανάστευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει εκ νέου στο σύνολο των ευρωπαίων εταίρων του στην αυριανή άτυπη Σύνοδο την ανάγκη στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, τονίζοντας ότι πρέπει τους όρους εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τους θέσει η ίδια και όχι τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Προσαρμογή στην κλιματική κρίση

Στο πεδίο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη επικαιροποίησης των κανόνων ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα των όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των σχετικών προβλεπόμενων πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό της Ε.Ε, στο πλαίσιο αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα. Κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου, οι ηγέτες της MED9 θα απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες

Στο επίκεντρο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα βρεθεί άλλωστε και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που είναι υπό συζήτηση. Η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό το σκεπτικό ότι απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την «πατρότητα», ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Διεύρυνση της Ε.Ε.

Στο αυριανό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάντως οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στρατηγική ατζέντα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενόψει και του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Αναφορικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της διεύρυνσης ως επένδυση στο μέλλον, επισημαίνοντας όμως ότι πρόκειται για μία διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου.  «Η Ελλάδα, κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία», αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός. 

Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημερινή τρίτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς διεξάγεται σε μια συγκυρία που η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσει σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και  της Γεωργίας. 

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αρμενία και τη Γεωργία. 

Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2023 στο Reader

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA