Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής | Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των αγροτών που απασχολεί την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις δηλώσεις του μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. «Οι ανησυχίες που ακούμε στην Ελλάδα είναι προβληματισμοί που βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ξεκινά «ένας βαθύς διάλογος για δομικά ζητήματα οργάνωσης της αγροτικής πολιτικής» και συμπλήρωσε: «Αύριο θα μιλήσω στη Βουλή για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και κάποιες σκέψεις για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα.

Το 1/3 της ΕΕ πηγαίνει στην κοινή αγροτική πολιτική. Υπάρχουν προβλήματα με το πώς οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας για να αντιμετωπίσουμε μία αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών. Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μέτρo του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

«Δεν θα κάνουμε πίσω στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των καταλήψεων με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας:

«Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Το υπουργείο θα επισημαίνει στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων το τι πρέπει να κάνουν. Φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση στο κύμα των καταλήψεων.

Δεν θα κάνουμε πίσω στα μη κρατικά ιδρύματα. Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό αφορά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να ενισχύεται».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την συζήτηση που έγινε εντός ΕΕ.

«Δεν μάσησα τα λόγια μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα στη Μέση Ανατολή. Έχουμε αποκλίνουσες απόψες και πιστεύω στο επόμενο συμβούθλιο θα έχουμε συμπεράσματα πέρα από αυτά που είπαμε τον Οκτώβριο.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει σε μία ειρηνική επίλυση στην κατάσταση στη Γάζα και για μία πολιτική διευθέτηση με λύση δύο κρατών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA