Μενού
Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης
Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα (21/5) στον εορτασμό των πολιούχων του Καστελλορίζου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

«Το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων. Είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ)»., δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός παρακολούθησε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καστελλορίζου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομος. Αμέσως μετά συμμετείχε στη λιτάνευση της ιερής εικόνας.

Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης
Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης | Eurokinissi

Ο Νίκος Δένδιας στα ακριτικά φυλάκια

Παρόντες στον εορτασμό ήταν οι βουλευτές Ιωάννης Παππάς, Εμμανουήλ Κόνσολας, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αποστόλης Ασπράκης, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Σπύρος Κογιάννης, ο δήμαρχος Μεγίστης- Καστελλόριζου Νικόλαος Ασβέστης, ο διοικητής της ΔΑΝ Μεγίστης συνταγματάρχης (ΠΖ) Μιχαήλ Τσιρκινίδης. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών αρχών και συλλόγων.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την έδρα της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Ακολούθως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στη Ρω, όπου κατέθεσε στέφανο στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», Δέσποινας Αχλαδιώτου και παρέστη στα εγκαίνια και στον αγιασμό του νεόδμητου επιτηρητικού στρατιωτικού φυλακίου.

Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης
Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης | Eurokinissi

Σε χαιρετισμό του μετά το πέρας των εγκαινίων, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το φυλάκιο αποτελεί «δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ως αυθεντικού εκφραστή της λαϊκής βούλησης».

Ευχαρίστησε, δε, προσωπικά τον προηγούμενο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Τασούλα, για τη δωρεά, η οποία έγινε επί των ημερών του, επί της προεδρίας του.

«Η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης, του Καστελλορίζου» ξεκαθάρισε.

«Συναισθηματικά, προσέθεσε, «η Δέσποινα Αχλαδιώτου, ακρίτας εδώ, στη Ρω επί 34 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της, ύψωνε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία».

«Η σημερινή τελετή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εγκαινίων φυλακίων», το τελευταίο στον «Άγιο Φανούριο» στη Σύμη, είπε και συμπλήρωσε: «Συνιστούν τμήματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού μας, της Ατζέντας 2030 δηλαδή».

Επανέλαβε ότι «το προσωπικό είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για τα Δωδεκάνησα υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά νομίζω προσέγγιση εκτός πραγματικότητος Διεθνούς Δικαίου, εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης
Επίσκεψη Νίκου Δένδια στο σύμπλεγμα Μεγίστης | Eurokinissi

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...