Μενού
Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
Στιγμιότυπο από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, ώστε να μην ανακοπεί η πορεία προόδου της χώρας και να μη σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από την υπόλοιπη Ευρώπη, προτάσσει ο Πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε χθες από την Πολίχνη στο «κάδρο» τον Στέφανο Κασσελάκη για την επιμονή του στην πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες.

Αναδεικνύοντας αφενός τη στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης με το λαϊκισμό που πλήρωσε ακριβά η χώρα, αφετέρου εξυπηρετώντας την προεκλογική στρατηγική που λέει ότι η αναμέτρηση της κάλπης απαιτεί και έναν αντίπαλο, που στη σημερινή συγκυρία με τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από τους ψηφοφόρους ευκρινώς ενισχύοντας τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου την οποία ο Πρωθυπουργός ξορκίζει διαρκώς.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi

Οι «βολές» Μητσοτάκη σε Κασσελάκη

«Αναρωτιόμουν ο ίδιος δεν ήταν που πριν από λίγες μέρες σε μια συνέντευξή του έθεσε ως εκλογικό του πήχη το 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Προσέξτε την αντίφαση. Έρχεται και αναγνωρίζει ότι θα είναι 2ο κόμμα με μεγάλη διαφορά αλλά ταυτόχρονα ζητάει εκλογές. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα; Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και στις ευρωεκλογές η ΝΔ θα είναι πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, έχοντας και πάλι τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων» τόνισε ο Πρωθυπουργός «καρφώνοντας» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε αιχμηρά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «ζητάει πρόωρες εκλογές τρία χρόνια πριν την ώρα τους για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα» και «για να ξαναπιάσει το ποσοστό που είχε το κόμμα του πριν από περίπου ένα χρόνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι λόγοι που ο κ. Κασσελάκης συγκεντρώνει τις περισσότερες βολές του Πρωθυπουργού δεν έγκειται στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι δημοσκοπήσεις και συγκεντρώσει περί το 16%, το αποτέλεσμα θα συνιστά περαιτέρω συρρίκνωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ από το 17% των εκλογών του Ιουνίου και το 23% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Οι κύριοι λόγοι της επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας στον Κασσελάκη

Ανεξαρτήτως των χαμηλών ποσοστών, ωστόσο, βάσει των μετρήσεων φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπώς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδικεί τη εξουσία και άρα γίνεται εξ αντικειμένου βασικός αντίπαλος.

Οι κύριοι λόγοι όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλλει εναντίον του φέρονται να εδράζονται στο λαϊκισμό και την προσπάθεια επαναφοράς της τοξικότητας στο πολιτικό σκηνικό και του διχασμού στην κοινωνία, που του χρεώνουν ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου.  

Καθώς και η ακραία ρητορική που του προσάπτουν ότι χρησιμοποιεί σε αρκετές περιπτώσεις, επιχειρώντας - όπως εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο - να αντλήσει δυνάμεις από τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο.

Όλα αυτά καταλήγουν στους κινδύνους των πειραματισμών και περιπετειών για τους οποίους προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός ως προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου σε συνδυασμό με την έλλειψη εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

«Κανείς στο απυρόβλητο» η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας

Το μέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη βεβαίως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος που εμφανίζει δημοσκοπική δυναμική θα μείνουν στο απυρόβλητο.

«Όποτε και εφόσον απαιτείται θα δίνονται ηχηρές απαντήσεις», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ αυτό μαρτυρούν και οι αιχμές του ίδιου του Πρωθυπουργού προ ημερών από το Συνέδριο της ΝΔ όπου αναφερόμενος και στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησε για μία «επικίνδυνη Βαβέλ».

Η ταύτιση εξάλλου του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταλογίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Ανδρουλάκη με τη φράση «βάζει το κόμμα του στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ», στοχεύει στους ψηφοφόρους του κέντρου, πολλοί εκ των οποίων έχουν στρατευθεί στις εκλογές του 2019 και 2023 με τη ΝΔ. Ενώ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δέχεται πυρά για «δήθεν πατριωτισμό» από τον Πρωθυπουργό, με στόχο να αποφευχθούν πιθανές ψήφοι δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση με μετακίνηση δεξιότερά της.

«Θέλω να σκεφτείτε ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί πατριώτες. Αυτοί που έχουν εύκολο τον πατριωτισμό στα λόγια ή αυτοί υπερασπίζονται την πατρίδα με πράξεις; Κι αναρωτιέμαι τελικά αν πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που περιφέρονται στα τηλεπαράθυρα και υπόσχονται σύνταξη λέει 3.000 ευρώ. Μου θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που κάποιοι είχαν εύκολα τα ψέματα και βέβαια τους είδαμε κι αυτούς τους πατριώτες γιατί τελικά μαζί κυβέρνησαν με το ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019», είπε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Πέραν της σύγκρισης των πολιτικών στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές θα εντείνεται και η σύγκριση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, που θεωρείται ισχυρό «χαρτί» για την κυβέρνηση με δεδομένο ότι η ψαλίδα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν κλείνει ούτε στις έρευνες όπου η ΝΔ καταγράφει απώλειες

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA