Μενού
stefanos kasselakis
Ο Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

«Θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αν αυτό παραμείνει η πυξίδα μας θα πετύχουμε», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είμαστε μακράν το πιο ανεξάρτητο κόμμα, δεν χρωστάμε τίποτε, δεν πρόκειται κανείς να μας φιμώσει, θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και βαθιά κοινωνικοί».

Συνέχισε με ένα δηκτικό σχόλιο για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και «την υπόκλιση μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν».

Είπε ο κ. Κασσελάκης: «Προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι ότι η υπόκλιση ήταν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν την ίδια υπόκλιση είχες κάνει και στο αεροδρόμιο. Φανταστείτε να ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα μας είχε κάνει να πέσουμε. Η προπαγάνδα όμως τώρα το περνά με ψιλά γράμματα. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την στάση του υπουργού. Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κ. Γεραπετρίτη». Διαβεβαίωσε ότι «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις: «στον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος όπως ανέφερε «συνεχίζεται χωρίς προοπτική τερματισμού ενώ την ίδια ώρα, συνεχίζεται μετά τη λήξη της ολιγοήμερης ανακωχής, η σφαγή στη Γάζα». Ακολούθως ανέφερε: « Οδεύουμε προς μια επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη, όπου η συνεχιζόμενη δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί άμεσα να βαθύνει ακόμη περισσότερο, εάν οι ακροδεξιές δυνάμεις καταφέρουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτούς τους καιρούς είναι που χρειάζεται να επικρατήσουν οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες και αρχές».

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε όλοι μαζί υπέρ της αναγκαιότητας για άμεση ειρήνευση στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μέση Ανατολή, απαιτώντας ξανά την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του κράτους του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και πρόσθεσε: «Αλλά και για να υπάρξει και στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ιδεών, για να πάρει ανάσα και να ελπίσει ξανά ο κόσμος, ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του και να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

«Να παραιτηθεί ο Γιάννης Οικονόμου»

Ο Στέφανος Κασσελακης αναφέρθηκε στην απαδικη βία και στην δολοφονική επίθεση κατά του 31 ετών αστυνομικού. «Δεν είναι ανεκτό ένας νέος φίλαθλος, ο Μιχάλης Κατσουρής, να δολοφονείται από στρατιές κροατών νεοναζί. Δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του»

Ζητώντας την παραίτηση του κ. Οικονομου είπε «Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον "παραιτήσει" σήμερα. Εκτός κι αν ισχυρίζεται πως ο Υπουργός του ακόμα "ψάχνει τις πρίζες" στο γραφείο του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης τόνισε «Χρειάζονται πράξεις, πολιτική βούληση σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και επαρκές και ρεαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο όμως θα εφαρμόζεται και στην πράξη. Χωρίς επικοινωνιακού τύπου αναποτελεσματικές αυστηροποιήσεις ποινών όπως για μια ακόμα φορά ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά με συνοχή, συνεκτικότητα και κυρίως με διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».

Μάλιστα άσκησε κριτική και για τη μαζική προσαγωγή των 424 ατόμων «Όχι με μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές». Μίλησε και για μετάθεση ευθύνης: «Η μετάθεση της ευθύνης στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες για τον έλεγχο των γηπέδων, θεωρούμε ότι θα τις αναγκάσει να προστατέψουν το προϊόν και την επένδυσή τους, ειδικά όταν θα επιβαρύνονται με τεράστια ποσά αποζημιώσεων και με τον φόβο δραστικής μείωσης των εσόδων τους». 

Μέτρα για την οπαδική βία 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας υπογραμμίζοντας: «Σε πρώτη φάση προτείνουμε - σήμερα κιόλας - τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:

  • Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV)και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
  • Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.
  • Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο Ασφαλείαςγια τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.»

Ο Στέφανος  Κασσελάκης εστίασε και στην εκπαίδευση της νεολαίας τονίζοντας πως προτείνoυμε:

  • Τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς. 
  • Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρου.
  • Τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.»

«Κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς»

Με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Κασσελάκης είπε: «σε μια κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό και αδιαφάνεια, που έφτασε να λοιδορεί και να εκδικείται ακόμη κι εκείνους στους οποίους όμνυε μέχρι πρότινος: τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι η διαχείριση κάθε κρίσης με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους». 

Επίθεση στη Νέα Αριστερά 

Την επιλογή της Νέας Αριστεράς να ψηφίσει παρών στα άρθρα που αφορούσαν τους servicers δεν άφησε ασχολίαστη ο Στέφανος Κασσελάκης, που εξαπέλυσε τα βέλη του στους 11 αποχωρήσαντες σημειώνοντας «και μιας και αναφέρθηκα στου servicers επειδή ακούω για μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί των servicers στον ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Δίνοντας το σήμα της ανασυγκρότησης και της επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε την πορεία προς την κοινωνία υπογραμμίζοντας πως «Θα συναντηθούμε με τα ζωντανά συλλογικά κύτταρα της κοινωνίας με πολλούς τρόπους: «Με τις περιφερειακές μας ημερίδες, με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, με τη δράση μας σε συνδικάτα και αυτοδιοίκηση, με τις καθημερινές μας περιοδείες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα».

Μεγάλη σημασία στην νεολαία του κόμματος δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά και ενισχύοντας τη νέα προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας μας, από νέους συντρόφους και συντρόφισσες που μπήκαν με αισιοδοξία σε αυτή τη μάχη». 

Έθεσε τους στόχους για ένα κόμμα γεμάτο αυτοπεποίθηση λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να είναι παρών παντού. Να αποκτήσουν ξανά αυτοπεποίθηση τα παλιά και νέα μέλη μας. Να νιώσουν ότι τώρα πάμε να ξαναχτίσουμε την παράταξη της νίκης.  Να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες κάθε μέλους μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στον ελληνισμό της διασποράς. Μέσα από την ψηφιακή μας πλατφόρμα, μέσα από τα νέα μας think tanks, αλλά και κάνοντας τις διαδικασίες μας πιο ανοιχτές και πιο ελκυστικές για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το χώρο μας.»

«Δεν θέλουμε αυτή την κοινωνία» 

Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως σερβίρει εικονική πραγματικότητα στους πολίτες. Έκανε λόγο για  «μια υπαρκτή πραγματικότητα ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα: από την εργασία, το εισόδημα, και τις υποδομές, μέχρι την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Μια ανασφάλεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους. Δεν θέλουμε αυτήν την κοινωνία».

Ζήτησε διευκρινήσεις για τη διακήρυξη 

Καλωσορίζοντας το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας ο Στέφανος Κασσελακης αλλά ζήτησε διευκρινίσεις για την διακήρυξη που υπεγράφη σημειώνοντας «επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021-2023 στα ελληνοτουρκικά. Εμείς επιδιώκουμε σταθερά και πάντοτε αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με γνώμονα αυτή την στάση μας, ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας». 

«Επανέφερε και την πρόταση του Αλέξη Τσιπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την μουσουλμανική μειονότητα σημειώνοντας «για αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για "τουρκική"», είπε ο κ. Κασσελάκης. 
 
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είτε γιατί επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής είτε από πολιτική μικρότητα, σε ένα τομέα, την εξωτερική πολιτική, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συμπόρευση. Εμείς θα το υπενθυμίζουμε σε όλη την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, γιατί οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συμπλήρωσε. 

Φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανακυβερνήσει 

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ  να ξανακυβερνήσει: «Δεν μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Θα βγούμε στην αντεπίθεση με λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Να στείλει ο κόσμος μήνυμα στον Κυριακο Μητσοτακη τόνισε «και θέλουμε οι Ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης. Είμαι αισιόδοξος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα  καταπιέζονται ξανά. Μπορούμε να το ξανακάνουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA