Μενού
Κινητοποίηση αγροτών
Κινητοποίηση αγροτών | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Επιπλέον μέτρα στήριξης ως απτή απόδειξη της ειλικρινούς έγνοιας της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, θα «ρίξει» στο τραπέζι των σημερινών συναντήσεών του με τους αγρότες ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα αιτήματά τους και στις δημοσιονομικές αντοχές.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στις συνομιλίες τους στις 12 το μεσημέρι με την 15μελή Επιτροπή των αγροτικών μπλόκων και στη 1 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, να πείσει άπαντες ότι η κυβέρνηση κατανοώντας τα προβλήματα του κλάδου «έξυσε» πράγματι τον «πάτο του βαρελιού» προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη λίστα των αιτημάτων τους.  

Τα «όπλα» στη φαρέτρα του Μητσοτάκη

Απέναντι στην απειλή κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων με γενικευμένο κλείσιμο των δρόμων, κύριο αντίβαρο του κυβερνητικού επιτελείου είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο νωρίτερα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου ένα 30% του συνολικού ποσού των 82 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί προκαταβολικά το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα των καλλιεργητών και το υπόλοιπο σε γενναίες δόσεις.

Δεύτερο σημαντικό «όπλο» στη «φαρέτρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι μια επιπλέον ενίσχυση για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους πέραν της ανακοινωθείσας έκπτωσης 10% για το αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ και των εξαγγελθέντων προγραμμάτων με φωτοβολταϊκά για συνεταιριστικά σχήματα και μεμονωμένους αγρότες. Όπως έχει γράψει ήδη το Reader η εν λόγω ενίσχυση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πιθανόν τους παρόχους ενέργειας. «Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», σημείωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Παράλληλα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένα εκ των εξτρά μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Επιτροπή, δεν θα έχουν ισχύ μόνο το 2024 αλλά και το 2025. Επί τάπητος φυσικά αναμένεται να τεθούν και τα ζητήματα τροποποίησης της ΚΑΠ με επίδικο την ηπιότερη πράσινη μετάβαση αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και μεσομακροπρόθεσμες λύσεις για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.  

Αισιοδοξία για την έκβαση των συναντήσεων

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εμφανίζεται αισιόδοξο ως προς την έκβαση των συναντήσεων. Μια αισιοδοξία που όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προκύπτει από το γεγονός ότι «αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια Κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δε μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν, ενδεχομένως, κάποιες άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν».

Και μετά τα σημερινά κομβικά ραντεβού εξάλλου οι πόρτες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού όπως τονίζεται θα παραμείνουν ανοιχτές στο διάλογο, υπό την προϋπόθεση όμως «των ανοιχτών δρόμων». Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξει ειλικρίνεια και ρεαλισμός οι αγρότες δε θα προχωρήσουν σε γενικευμένο οδικό μπλακ άουτ. «Δεν νομίζω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο, ούτε θα φτάσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε κάθε περίπτωση έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα ότι σε ακραία κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι αρχές θα πρέπει να επιβάλλουν το νόμο, ώστε να μην παρεμποδιστεί η ελεύθερη διέλευση των πολιτών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πέραν του Πρωθυπουργού παρόντες θα είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την κρατική αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης  Μπρατάκος και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Τους αγρότες στα μπλόκα θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία 15 αγροτών, 6 από τη Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA