Τρεις συν έναν στόχους επιδιώκει ο Πρωθυπουργός να υπηρετήσει ο επικείμενος ανασχηματισμός. Αποτελεσματικότητα, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σύγκρουση με τις χρόνιες παθογένειες του κράτους ώστε να καταστεί σύγχρονο, λειτουργικό και απολύτως ευρωπαϊκό. Αλλά και την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του ελληνικού σιδηροδρόμου μέχρι το 2027 ώστε το «ποτέ ξανά» μετά τα Τέμπη να πάρει σάρκα και οστά.
«Η πολιτική είναι πολιτικές. Έχουν αξία τα πρόσωπα που τις υπηρετούν αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν οι πολιτικές και οι πολιτικές που έχουν αποτέλεσμα», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας τον τόνο.
Όλα αυτά συνθέτουν το μεγάλο στόχο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης «μεταξύ του πολιτικού συστήματος, των θεσμών και των πολιτών» και του μεταβολισμού της δυσπιστίας και του θυμού που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, όπως τόνισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντησή του με τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και φυσικά έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επανασυσπείρωση των πολιτών που ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές του 2023.
Κλειδώνει το νέο κυβερνητικό σχήμα
Εν πολλοίς το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει αρχίσει να κλειδώνει στο μυαλό του Πρωθυπουργού αν και για κάποιες θέσεις «κλειδιά» ο ίδιος φέρεται ακόμα να αμφιταλαντεύεται και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των επόμενων ωρών μπορεί να προκαλέσουν καραμπόλες.
Πρόκειται βεβαίως για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφού αφενός επιθυμεί να εκπέμψει το μήνυμα ενός ολικού restart της κυβέρνησης της ΝΔ μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης, αφετέρου δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εθνικές κάλπες με τον εσωτερικό αναβρασμό που επικρατεί και τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.
Βέβαιη θεωρείται η μετακίνηση του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου ώστε εκτελώντας χρέη Αντιπροέδρου της κυβέρνησης να ενισχύσει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Κλειδωμένη θεωρείται επίσης η ανάληψη καθηκόντων Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών από τον νυν Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Μια «ηλεκτρική καρέκλα» που δημιουργείται μετά την τραγωδία των Τεμπών συμβολίζοντας τη βούληση για μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές. Για τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Οι αμετακίνητοι
Βεβαιότητα επίσης μεταδίδεται για την παραμονή κορυφαίων Υπουργών σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Αμετακίνητοι θα παραμείνουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης η επιστροφή του οποίου στο Μέγαρο Μαξίμου έπαιζε δυνατά, αλλά προσέκρουσε στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που μετά τον Πρωθυπουργό θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το πρόγραμμα εξοπλισμών της επόμενης 12ετίας. Οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απομάκρυνση των σεναρίων που ήθελαν να αντικαθίσταται και να μετακινείται σε άλλο υπουργείο. Στο Υπουργείο Παιδείας διαφαίνεται ότι θα παραμείνει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρά τις σκέψεις για μετακίνησή σου σε άλλο κρίσιμο πόστο.
Επίσης στον κύκλο των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Για τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας αναλάβει το βάρος της εκπροσώπησης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Εξετάζεται ωστόσο σοβαρά και το σενάριο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει εντέλει να αναθέσει το ρόλο του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας στον Θεόδωρο Σκυλακάκη και όχι στη σημερινή Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Για το Υπουργείο Ενέργειας πάντως ακούγεται έντονα και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος φλερτάρει και με το Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην επάνοδό του στο κυβερνητικό σχήμα.
Στον υπουργικό θώκο του Υπουργείου Ναυτιλίας φαίνεται ότι οδεύει ο σημερινός Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αν και είναι ανοιχτό και το σενάριο για μετακίνησή του στο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ενώ την «ηλεκτρική καρέκλα» της Πολιτικής Προστασίας ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει ο Κώστας Σκρέκας.
Ορόσημο η ορκωμοσία Τασούλα
Ορόσημο για τις ανακοινώσεις των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι η προσεχής Πέμπτη 13 Μαρτίου οπότε και ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή η Παρασκευή 14 Μαρτίου θεωρούνται οι πιο πιθανές για τα επίσημα αποκαλυπτήρια.
Σε κάθε περίπτωση οι προτεραιότητες του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι η περαιτέρω αύξηση των μισθών και η ενίσχυση της απασχόλησης, η ολοκλήρωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε υγεία και παιδεία και η αναμέτρηση με τις πληγές του κράτους.
«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά αιτήματα της κοινωνίας και να δώσουμε με τις πολιτικές μας λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Με αυτό θα αναμετρηθούμε μέχρι το 2027, με την αξιοπιστία όσων λέγαμε και βέβαια με την αποτελεσματικότητά μας», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.