Το τρίπτυχο «πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά» εφαρμόζει στην πράξη η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ορατή η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα κρίσιμα πεδία πολιτικής.
Στοχεύοντας σταθερά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει έμφαση στην ενίσχυση των εισοδημάτων και τις μειώσεις φόρων. «Δώδεκα φόροι θα μειωθούν ακόμα στον Προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027», επισήμανε χθες από το Ναύπλιο, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που ισχυρές οικονομίες αναγκάζονται να καταφύγουν σε σημαντικές αυξήσεις φόρων η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι «μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων».
Αλλαγές στο φόρο εισοδήματος
Πέραν των προβλεπόμενων μειώσεων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και αλλαγές στο φόρο εισοδήματος με αιχμή τις κλίμακες συντελεστών, ώστε με την αναπροσαρμογή να γίνουν πιο αισθητές στην τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος είναι η προσθήκη νέων ενδιάμεσων συντελεστών για τις κατηγορίες που αφορούν στη μεσαία τάξη, ώστε να περιοριστεί η ψαλίδα και να κλιμακώνονται ηπιότερα όπως οι υπόλοιποι.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η περιοχή των εισοδημάτων από 10.001 έως 20.000 ευρώ που σήμερα φορολογείται με 22% και από 20.001 έως 30.000 που φορολογείται με συντελεστή 28%.
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά την ίδια ώρα η επιχείρηση «φθηνή στέγη» και «κοινωνική στέγη» για τους πλέον ευάλωτους. Χθες η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε την ανακαίνιση 30 δημοτικών και δημόσιων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Δήμο και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να διατεθούν έναντι προσιτού ενοικίου (πολύ μειωμένου σε σχέση με τις τιμές της αγοράς) για 8 χρόνια σε ευάλωτους πολίτες.
Οι πρώτες ανακαινίσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2025 και εν δυνάμει δικαιούχοι είναι άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και φοιτητές που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για εισαγωγή σε κάποια φοιτητική εστία.
Μάχη κατά της ακρίβειας
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από την ακρίβεια. Ο Υπουργός Ανάπτυξης συνεχίζει τις επαφές του με παράγοντες της αγοράς με στόχο την περαιτέρω μείωση των τιμών. Ήδη στην πρωτοβουλία μείωσης των τιμών από 5% έως 18% στα super market έχουν ενταχθεί 362 κωδικοί βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
Ενώ σε χθεσινή συνάντησή του με την Ένωση των Σούπερ Μάρκετ ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την επέκταση της πρωτοβουλίας και πέραν του τελικού στόχου των 600 κωδικών, καθώς και τη χρονική παράταση του μέτρου. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης συμφώνησαν και πλέον αναμένονται οι νέοι κωδικοί με τους οποίους θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία μείωσης των τιμών.
Μεγάλο βάρος εξακολουθεί να δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που συνδυάζεται με τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου που παρουσιάστηκε πρόσφατα, χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε 271 επενδυτικά σχέδια στη μεταποίηση και τον τουρισμό σε όλη τη χώρα, ύψους 858 εκατομμυρίων ευρώ. Από τις επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σε εγρήγορση για την κλιματική κρίση
Την ίδια ώρα, με τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία να επαναβεβαιώνουν ότι οι φυσικές καταστροφές μεγάλης έντασης θα είναι πλέον ολοένα και συχνότερες στον πλανήτη, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόληψη, την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα.
Εξ ού και η πραγματοποίηση της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής και όλων των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση των έργων που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και το σχεδιασμό βάση των κρίσεων επικινδυνότητας.
«Γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν και την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση: την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων, τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά και τις δράσεις πολιτικής προστασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Ναύπλιο, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δαπανά 2,1 δις ευρώ για την ουσιαστική μεταμόρφωση των υποδομών πολιτικής προστασίας «για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ακριβώς τέτοια καιρικά φαινόμενα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.