Μενού
Ο Δημήτρης Παπανώτας
Ο Δημήτρης Παπανώτας | NDP Photo
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Παπανώτας, και τα όσα είπε για τη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο Δημήτρης Παπανώτας, ειδικότερα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά, μίλησε για τη Νόνη Δούνια, αναφέροντας τα εξής: «Δεν ξέρω εάν η κα Δούνια νιώθει πάρα πολύ ταλαιπωρημένη ως γυναίκα από διάφορα, δεν το βλέπω κιόλας, η καριέρα της μία χαρά, στη βουλή μία χαρά, δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει που νιώθει ότι είναι μία καταπιεσμένη».

«Εγώ δεν βλέπω να έχει θέμα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένα, εκτός και αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη που την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές βλέπω πως τις μεταχειρίζονται μία χαρά, μία χαρά έχουν μισθούς» συνέχισε ο Δημήτρης Παπανώτας, ο οποίος στη συνέχεια με ανάρτησή του κάνει λόγο για «κοπτοραπτική».

«Δεν με αφορά η κυρία αυτή (Νόνη Δούνια). Ρωτήστε με από τον Συνασπισμό, από τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ είμαι του ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτήστε με για αριστερούς, όχι για δεξιούς πολιτικούς. Δεν τους ξέρω, δεν τους παρακολουθώ, δεν με ενδιαφέρουν. Οι απόψεις τους είναι 100% διαφορετικές από τις δικές μου, δεν με νοιάζουν» είπε ακόμη ο Δημήτρης Παπανώτας.

«Η κα Δούνια έχει πάθει αυτό που έχουν πάθει πολλοί τελευταία, το να συγχέουν τα δικαιώματα των γυναικών σε οτιδήποτε μιλάμε, πρόκειται για υστερία. Κόψτε αυτήν την ιστορία γιατί δεν ζούμε στο Ιράν, ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» διευκρίνισε. 

Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και μη

Τα όσα είπε ο Δημήτρης Παπανώτας προκάλεσαν, όπως ειπώθηκε, αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με την βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Έφης Αχτσιόγλου να σημειώνει σε ανάρτησή της: «Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά».

«Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό» έγραψε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.

Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας: «Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι».

Εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Άννα Ελεφάντη, πρώην υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ και ηθοποιός σχολίασε σχετικά: «Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει». 

Τι απαντά ο Δημήτρης Παπανώτας

Ο Δημήτρης Παπανώτας, σε νεότερη ανάρτηση, απάντησε σχετικά με τις δηλώσεις του, απολογούμενος «αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί».

Επίσης, δεσμεύτηκε πως «θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

«Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.

Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά.»

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA