Μενού
agrotes trakter
Κινητοποίηση αγροτών στη Λαμία | Eurokinissi/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Στο δίπτυχο «ήπιοι τόνοι – διάθεση για διάλογο» κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους. Το μήνυμα που εκπέμφθηκε και χθες από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι οι πόρτες των συναρμόδιων Υπουργείων είναι πάντοτε ανοιχτές για συζήτηση επί των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, αλλά τα περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης των αγροτών δεν είναι ανεξάντλητα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι επιπρόσθετοι πόροι για τους αγρότες είναι μια εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι πολύ συγκεκριμένη και διέπεται από αυστηρό έλεγχο. Άφηναν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας παρέμβασης αναφορικά με το κόστος του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος για την αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας όμως ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι στενό.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι οι αποζημιώσεις χορηγούνται ταχύτερα από ποτέ. Αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι για το πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία ακόμα και αυτές οι ταχύτητες δεν είναι αρκετές για τους αγρότες, ενώ αναγνωρίζουν και τα λάθη που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις πληρωμές και οδήγησαν στην «εκπαραθύρωση» της διοίκησής του. Εξ ού και κατά πληροφορίες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε πριν και μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις στο Υπουργείο με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και αντικείμενο την επίσπευση όλων των πληρωμών του οργανισμού το επόμενο διάστημα.

Αποζημιώσεις για τη Θεσσαλία ως τα τέλη Ιουνίου

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τις τελευταίες ημέρες και μία σειρά περίπου 19 δράσεων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για την έμπρακτη στήριξη όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων σημειώνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και από το 24% στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις. Επιπλέον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας θα έχουν λάβει το σύνολο των αποζημιώσεων έως τα τέλη Ιουνίου, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα δεδομένου του ελέγχου των Βρυξελλών.

Ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για κάποια επιπλέον ενίσχυση των αγροτών, αλλά και για να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, είναι και η παρουσία στη χθεσινή σύσκεψη του Υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης με επίκεντρο τη Θεσσαλία και μία πιο εξειδικευμένη συζήτηση με αιχμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η συμμετοχή, δε, σε αυτή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καταδεικνύει και την προσπάθεια που καταβάλλει και θα καταβάλλει η κυβέρνηση για να μην κλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες. Στην ΕΛ.ΑΣ εξάλλου έχουν ήδη εκπονηθεί τοπικά επιχειρησιακά σχέδια σε κάθε περιοχή όπου εξελίσσονται αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ αυξημένη εγρήγορση υπάρχει για την έκθεση Agrotica που ξεκινάει την Πέμπτη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί δίνουν ραντεβού κορύφωσης των κινητοποιήσεων τους όλα τα μπλόκα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA