Μενού
agrotes trakter
Aγρότες με τρακτέρ στην Θεσσαλονίκη | Eurokinissi/BΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προανήγγειλε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τις οποίες θα παρουσιάσει στη Βουλή την Παρασκευή (02/02).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις και δέσμη μέτρων για το ενεργειακό κόστος. Οι ενισχύσεις θα έχουν να κάνουν με επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ θα αφορούν και σε ελάφρυνση στο αγροτικό ρεύμα.

Επίσης αναμένονται ενέσεις ρευστότητας στους ανασφάλιστους αγρότες. Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, λένε ότι όλα τα μέτρα έχουν να κάνουν σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός είπε από τις Βρυξέλλες:

«Αύριο θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία για το ότι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή στην Θεσσαλία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, 

«Θέλω να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις οποίες η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά να υπάρξουν τροποποιήσεις για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες και για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα. Αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά.

 

Ψήφισμα των αγροτών

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επέδωσε στο Γραφείο Mακεδονίας του πρωθυπουργού, που στεγάζεται στο Διοικητήριο, αντιπροσωπεία των αγροτών που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην νότια πύλη της ΔΕΘ, με αφορμή την έκθεση Agrotica.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών, Κώστας Χατζηπαραδείσης, στην 11μελή αντιπροσωπεία που μετέβη στο Διοικητήριο ήταν και μέλη της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, που επέδωσαν ξεχωριστό ψήφισμα.

Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στο χώρο της Agrotica και επέδωσαν ψήφισμα στη διοίκηση της ΔΕΘ, προκειμένου να το διαβιβάσει στο Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο κ. Χατζηπαραδείσης, τόνισε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο (03/02), από τις 6.30 έως τις 8μμ οι αγρότες θα ανάψουν τους φάρους και θα πατήσουν τις κόρνες των τρακτέρ.

Την Κυριακή (04/02) το μεσημέρι, πρόσθεσε, θα επιστρέψουν στα μπλόκα, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα προβλήματα των αγροτών».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA