Μετά από τις πρωτοφανείς εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής ιστορίας η Κεντρική Επιτροπή καθαίρεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα τρέξουν όπως μαθαίνω γρήγορα. Αρχικά θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή ώστε να καθορίσει τους υποψηφίους αλλά και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι το Συνέδριο και βέβαια την εκλογή αρχηγού.
Άνθρωπος με γνώση των διαδικασιών μου είπε να θεωρώ βέβαιο πως η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα μέσα στους επόμενους δυο μήνες (ίσως και εκλογές σε έξι εβδομάδες όπως μου είπε). Αυτό σημαίνει πως θα δούμε και την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά άμεσα. Έχουμε και λέμε: υποψήφιος αρχηγός θα είναι ο Παύλος Πολάκης, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, μάλλον ο Σωκράτης Φάμελος και ίσως και ο Νίκος Παππάς. Ο τελευταίος θα μετρήσει το εάν θα κατέβει εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα το έβλεπα δύσκολο αν και στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ.
Κλειδί η στάση Τσίπρα
Φίλος στον ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγε πως δεν πρέπει να υποτιμούμε το τι θα κάνει εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε μιλήσει δημοσίως είτε όχι. «Δια της σιωπηρής του στήριξης εξελέγη Πρόεδρος ο Κασσελάκης» μου υπενθύμισε. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλω πως εξακολουθεί να επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Μητσοτάκης και η μέση του
Τα πολιτικά της ΔΕΘ τα είδατε, τα οικονομικά τα ακούσατε, η συνέντευξη Τύπου είχε κάτι ειδησούλες, όπως η ενοποίηση λιμνών πέριξ Αττικής για την αποφυγή του κινδύνου της λειψυδρίας, αλλά και η αξιοποίηση του εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ για ανέγερση κατοικιών προς αξιοποίηση. Το ντεσού είναι ότι ο Μητσοτάκης είχε ζήτημα με τη μέση του, ο άνθρωπος ήταν εμφανές ότι πονούσε. Μάλιστα δοκίμασε και διαφορετικές καρέκλες για τη συνέντευξη Τύπου, να δει ποια του κάνει καλύτερα, μέχρι να καταλήξει. Η απάντηση στο πρόβλημα της…υπερχρήσης της μέσης είναι συντήρηση.
Η γκρίνια των ξενοδόχων
Αν κάποιοι είναι οι χαμένοι της ΔΕΘ, αυτοί είναι οι ξενοδόχοι. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη πέτυχα και κάποιους που ήταν στην ομιλία Μητσοτάκη, οι οποίοι άκουσαν τις ανακοινώσεις για αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στις διαμονές και…έφριξαν. Βέβαια και αυτοί θα δουν ελάφρυνση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οπότε, σου λέει η κυβέρνηση, κάτι δίνεις κάτι παίρνεις.
Οι εξωκοινοβουλευτικοί παίρνουν θέση
Το επόμενο διάστημα -αν και οι εκλογές είναι σαφές ότι θα γίνουν το 2027, θα αρχίσουν κάποιες ανακοινώσεις για το πού θα είναι υποψήφιοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είναι σαφές ότι θα κατέβει στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ενώ ακούγεται έντονη η Ειρήνη Αγαπηδάκη για τον Δυτικό Τομέα. Συζητήσιμο είναι το πολιτικό μέλλον της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, ίσως για τα Γρεβενά, ενώ μένει να φανεί αν θα θελήσει να πολιτευτεί ο υφυπουργός Επικρατείας Θανάσης Κοντογεώργης. Ο Άκης Σκέρτσος, πάντως, μένει εκτός ψηφοδελτίων κατ’ επιλογή.
- Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ, και δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη»
Νέος Διπλωματικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό
Ένας μπαρουτοκαπνισμένος διπλωμάτης, ο Κωνσταντίνος Κούτρας που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη και πιο πριν ήταν ο Γενικός μας Πρόξενος στη Νέα Υόρκη θα αναλάβει εκτός απροόπτου τη θέση του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, αφού η Άννα-Μαρία Μπούρα θα εγκαταλείψει τη θέση για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Θυμίζω πως ο κ. Κούτρας είχε διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, έχει δηλαδή θητεύσει δίπλα στους υπουργούς Αβραμόπουλο, Βενιζέλο και Κοτζιά, πρόλαβε όλη την πολιτική παλέτα και έχει γνώση των μέσα και των έξω.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.