Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Α-
  • Α+

Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο και μεθαύριο στον Καναδά και το τετ α τετ του με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Έμφαση δίνεται κυρίως στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην κλιματική κρίση.

Στα σημαντικά φυσικά καταγράφεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά 7 νέων Canadair μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU τα οποία θα παραληφθούν από την Ελλάδα από το 2027 έως το 2030, για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία «ιστορική επίσκεψη», δεδομένου ότι παρά τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών η τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε επισήμως τον Καναδά ήταν το 1983.

Προσέλκυση επενδύσεων

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Τη Δευτέρα θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Economic Club of Canada στο Τορόντο. Απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες μίας χώρας που συγκαταλέγεται στο Top 10 των επενδυτών στην Ελλάδα και γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για νέες επενδύσεις ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τα logistics centers για τα οποία η χώρα μας επιδιώκει να καταστεί κόμβος της Μεσογείου, ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Ελκυστικό θεωρείται το τοπίο επίσης για επενδύσεις στον τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις υποδομές και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Πρωθυπουργού ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρίες ακινήτων και  Logistic centers.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκαταλέγεται εκτός από την επενδυτική βαθμίδα που χορήγησαν στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης, και η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της από την έγκυρη επιθεώρηση Economist, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας κάνει άλμα 28 θέσεων - από την 62η την περίοδο 2014-2018 στην 34η θέση διεθνώς για την περίοδο 2024 -2028.

Επαφές με την ομογένεια

Κατά την επίσκεψη του ο Πρωθυπουργός θα έχει πλήθος επαφών και με την ομογένεια στον Καναδά που ανέρχεται στις 350.000. Ενόψει και των ευρωεκλογών άλλωστε και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή θα μπορέσει να απευθύνει δια ζώσης προσκλητήριο προσέλευσης στις ευρωπαϊκές κάλπες, αλλά και να υπογραμμίσει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ διευκολύνοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου ελληνισμού όχι απλώς από τον τόπο διαμονής τους αλλά από το σπίτι ή το γραφείο τους. Η ομογένεια μάλιστα έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ήδη στα 28 πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες συγκαταλέγονται 6 εκπρόσωπο της ομογένειας από Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρυξέλλες.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζάστιν Τριντό θα δώσουν το παρών στη δοξολογία και την παρέλαση της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μόντρεαλ, ενώ θα συμμετάσχουν από κοινού σε μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση που οργανώνεται στο Μόντρεαλ. Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε άλλη ομογενειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA