Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών που αξιολογούνται ψηλά στην κρίση τους και αποτελούν βασικό κριτήριο της ψήφου τους σε συνδυασμό με την επιμονή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή τους και αναβαθμίζουν τη χώρα θα δώσουν έμφαση ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αμφότερα τα πεδία συνιστούν το «ατού» της Νέας Δημοκρατίας έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Η στρατηγική εδράζεται στη λογική της σύγκρισης των μετρήσιμων αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής έναντι της απουσίας ουσιαστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων της αντιπολίτευσης και της αντιπαραβολής του οράματος της ΝΔ για τη σύγκληση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα έναντι της απουσίας εναλλακτικής πρότασης ιδίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν την εξουσία, που οδηγεί όπως λένε στην καταφυγή στον λαϊκισμό.

Πρόκειται εξάλλου για μία στρατηγική η οποία είχε αποφέρει καρπούς και το 2023. Και στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να ακολουθηθεί και τώρα απέναντι σε μια αντιπολίτευση που όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταφεύγει στον «μηδενισμό» και την τακτική των «συκοφαντιών».

Τον τόνο για την καθημερινότητα έδωσε ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση είναι ισχυρή και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα» το οποίο υλοποιείται με τη μέγιστη ταχύτητα «ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο».

Το στίγμα για το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ΕΡΤ, σημειώνοντας αναφορικά με τις διαρκείς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών και το κράτος δικαίου πως «η αντιπολίτευση διατηρεί ζητήματα στην επικαιρότητα, γιατί δεν έχει αφήγημα και δεν έχει πρόγραμμα και αντιπρόταση».  Ιδίως, δε, για τα Τέμπη χρέωσε στην αντιπολίτευση εκ νέου «εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων» και προσπάθεια «να κάνουν ευρωεκλογές με καμπάνια τα Τέμπη».

Στο «στόχαστρο» του Μαξίμου ο Κασσελάκης

Στο επίκεντρο της κριτικής του Μεγάρου Μαξίμου οδεύοντας προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι εμφανές ότι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, στον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε χθες υιοθέτηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του Αλέξη Τσίπρα. «Το ίδιο ακριβώς αφήγημα των fake news του λαϊκισμού, η ίδια λογική των λεφτόδεντρων επανέρχεται, με περιτύλιγμα έναν influencer», τον κάρφωσε ο κ. Μαρινάκης, κατηγορώντας τον ότι έχει φτάσει στο σημείο «να έχει την ίδια ακριβώς ρητορική με τα κόμματα που διακινούσαν θεωρίες συνωμοσίας». Αιχμές που στοχεύουν στην αποδόμηση του «φρέσκου» που διατείνεται ότι εισφέρει στην πολιτική σκηνική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο χθεσινός «πόλεμος» ανακοινώσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, καταδεικνύουν και ένα επιπλέον στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης τους επόμενους δύο μήνες. Την απόφαση να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο. Μια στρατηγική που κωδικοποιείται σε αδρές γραμμές σε 4 άξονες:

  • άμεση και ευθεία απάντηση στα fake news της αντιπολίτευσης
  • άνευ καθυστέρησης απόκρουση οποιασδήποτε προσπάθειας διαστρέβλωσης των θέσεων και των έργων της κυβέρνησης
  • κατάρριψη με επιχειρήματα και στοιχεία των θεωριών συνωμοσίας
  • ανάδειξη κινήσεων των αντιπάλων που στρέφουν την πλάτη στη λογική ή υπονομεύουν τη χώρα.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κυρίως για τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα «αν το παιδί μου σπάει τρία τζάμια και δύο θρανία, είναι σωστό να είμαι υποχρεωμένος να το πληρώνω εγώ ο γονιός;» με φόντο το κυβερνητικό σχέδιο κατά του bullying στα σχολεία και την άποψή του ότι το κόστος των ζημιών στις σχολικές μονάδες πρέπει να το αναλαμβάνει το κράτος. Πέραν της μομφής ότι «εμφανίστηκαν ξανά κατώτεροι των περιστάσεων», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία του ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να στοιχηθεί πίσω από μια εθνική γραμμή για ένα κοινωνικό πρόβλημα που απλώνεται οριζόντια», επαναφέροντας εμμέσως την παλαιότερη κατηγορία περί εθνικής εξαίρεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και υπό την ίδια στρατηγική κινήθηκε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, που έβαλλε τόσο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή τους να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσάπτοντάς τους «γραμμή Αρβανίτη» και στο Εθνικό Κοινοβούλιο και κατηγορώντας τους ότι «υπονομεύσουν την ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και τη χρηματοδότηση της χώρας». Υπογράμμισε, δε, ότι το «παρών» των δύο κομμάτων αφορούσε πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Στο «κάδρο» και ο Ανδρουλάκης

Κι επειδή η κυβέρνηση έχει καταδείξει ήδη ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο στόχαστρο και για τη διαγραφή του βουλευτή Μπαρχάν Μπουράν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενόψει της σημερινής εισήγησης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση ασυλίας του λόγω νομικής εμπλοκής του. «Με υπόδικους βουλευτές που είναι ελεύθεροι με εγγύηση, χωρίς να έχει ιδέα, όπως διατείνεται, μάλλον δεν είναι και ο πιο κατάλληλος για να κουνάει τη σημαία του κράτους δικαίου», ήταν το δηκτικό σχόλιο του Νίκου Ρωμανού.

Επιπλέον, όσο ενισχύεται ο διαγκωνισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση και πληθαίνουν τα δημόσια αλληλοκαρφώματα των αρχηγών τους, είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δράττει της ευκαιρίας να επισημάνει εκ νέου πως όσο εκείνοι καυγαδίζουν ποιος θα κερδίσει στην μεταξύ τους κούρσα, ο ίδιος και η κυβέρνηση θα συνεχίζουν να υλοποιούν το πρόγραμμα για το οποίο έλαβαν εντολή τον περασμένο Ιούνιο, αποδεικνύοντάς το στην πράξη μέσω του συνδυασμού των περιοδειών του ανά την Ελλάδα με εγκαίνια έργων υποδομών και άλλων μικρότερων για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση μία ακόμα πρόγευση για την προεκλογική κυβερνητική στρατηγική θα δώσει ο ίδιος με τη σημερινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA