Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Υπέρ της επίτευξης μια συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - όπως και η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. -  αναμένεται να ταχθεί ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Οι κύριοι στόχοι της Διάσκεψης εξάλλου που πιάνει το νήμα από νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης αυτής της ειρήνης, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπέμψει εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Οι τρεις θεματικές

Η Διάσκεψη εστιάζει στις εξής τρεις θεματικές:

  1. Επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας
  2. Πυρηνική ασφάλεια
  3. Ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών).

Και οι τρεις λαμβάνουν υπόψη το σχέδιο δέκα σημείων υπό τον τίτλο «Φόρμουλα για την Ειρήνη» που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι το Νοέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει ότι πρόκειται για ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις.

Ο ίδιος εξάλλου είχε τονίσει κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τη σημασία της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας | Eurokinissi

Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία: Ποιοι συμμετέχουν

Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Το παρών θα δώσει η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου  οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία.

Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA