Μενού
Αστυνομία
Αστυνομία | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ένα ευρύ πλαίσιο ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τη ριζική αντιμετώπιση της βίας με οπαδικά χαρακτηριστικά εντός και εκτός γηπέδων, αναμένεται να ανακοινώσει στις 12.30 σήμερα η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στο Ρέντη.

Αν και μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο οι ελάχιστοι που γνωρίζουν τηρούν σιγή ασυρμάτου, είναι σαφές ότι το πλέγμα των μέτρων δεν θα περιοριστεί στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων. Για την αυστηρότητα όσων θα ανακοινωθούν προϊδέασε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του ανάρτηση, διαβεβαιώνοντας πως όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας «εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη». Δίνοντας, δε, το στίγμα της αποφασιστικότητάς του για συγκρούσεις αδιαφορώντας για το πιθανό πολιτικό κόστος, πρόσθεσε «Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».

 

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού ενέχει δύο σαφή μηνύματα. Αφενός την αποφασιστικότητά του για σύγκρουση αδιαφορώντας για το πιθανό πολιτικό κόστος, αφετέρου ότι πέραν των  πρωταγωνιστών σε βίαια επεισόδια με πρόσχημα τον αθλητισμό, οι κυρώσεις της πολιτείας είναι πιθανό να επιβληθούν και κατά ομάδων ή παραγόντων που θεωρούν ότι μπορούν να ζουν σε καθεστώς ατιμωρησίας.

Χωρίς κόσμο στις εξέδρες

Ένα εκ των μέτρων που τέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης του Σαββάτου και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί είναι η διεξαγωγή αγώνων σε όλα τα αθλήματα κεκλεισμένων των θυρών τόσο εγχώριων όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανώσεων. Το σενάριο αυτό ενίσχυσε και η αποκάλυψη του e-mail της UEFA προς τις διοικήσεις των Μακάμπι Χάιφα, Μπάτσκα Τόπολα και Ελσίνκι που την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να παίξουν στην Ελλάδα με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα, και οι οποίες ενημερώθηκαν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από κυβερνητική απόφαση τα ματς να διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους. Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι από την πρώτη στιγμή σε διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Απομακρύνεται η διακοπή των πρωταθλημάτων

Επί τάπητος το Σάββατο βρέθηκε ακόμα και η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων σε κάθε άθλημα, αλλά η υλοποίηση αυτού του μέτρου δεν μοιάζει πολύ πιθανή. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η απειλή αυτή να επικρέμεται ως πιθανότητα σε δεύτερη φάση. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης του περασμένου Αυγούστου για έλεγχο των οργανωμένων θυρών από την ΕΛ.ΑΣ, ώστε η αρμοδιότητα να βαρύνει τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια. Η ΠΟΑΣΥ μάλιστα ζητάει την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη εφαρμογής των αυστηροποιημένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο πάντως εκτός από οργισμένοι είναι και απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουν πλέον σε μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο των εγκληματικών πράξεων με πρόσχημα τον αθλητισμό και θα καλέσουν άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το κλίμα αποτύπωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης (στον ΣΚΑΪ), τονίζοντας πως «ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στο πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων με έναν τρόπο αδυσώπητο». Ο ίδιος, δε, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, σε καθεστώς προστασίας» και δίνοντας τον τόνο για τις σημερινές ανακοινώσεις μίλησε για αντιμετώπιση του φαινομένου «χωρίς έλεος» και με τέτοιο τρόπο που «δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια σε κανέναν να σκεφτεί ότι μπορεί να μετέλθει τέτοιες μεθόδους».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη αυστηροποιήσει το πλαίσιο των ποινών και για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ σήμερα θα ξεκαθαριστεί κατά πόσο θα προωθηθούν αλλαγές αναφορικά και με τις ευθύνες όσων υποκινούν δημόσια επεισόδια σε αθλητικούς χώρους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA