Μενού
kasselakis zaxariadis
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τη Δώρα Αυγέρη. | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μουδιασμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επιχειρούν να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση. Ο εσωτερικός διάλογος για το τι έφταιξε αποτελεί ένα νέο «αγκάθι» για  την Κουμουνδούρου.

Μοιρασμένα τα στελέχη ψάχνουν να βρουν τις αιτίες της ήττας με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι η εκλογή του Στεφανου Κασσελάκη δεν οδήγησε ούτε καν στην διατήρηση δυνάμεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως οι δυο εβδομάδες του Κασσελακη στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και με επιλογές υποψηφίων που είχαν ήδη γίνει δεν μπορούν να χρεωθούν στον νέο πρόεδρο. 

Προβληματισμός και «διαρροές»

Αίσθηση προκαλούν και οι συζητήσεις στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου την ημέρα των εκλογών. Πληροφορίες θέλουν μέλη  του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε κλειστές ομάδες επικοινωνίας, να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους κάνοντας  λόγο για ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινήθηκαν προς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο της Αθήνας, Χάρη Δούκα, σε μια λογική μη αποτύπωσης της δυναμικής της νέας ηγεσίας. Ωστόσο φαίνεται πως οι οποιες διαρροές υπήρξαν προς το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και οι μόνες. Ειναι γεγονός πως το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως αυτό το αποτέλεσμα για τον Περισσό είχε να κάνει και  με την απογοήτευση μελών  από τα αριστερά της Κουμουνδουρου, μετά τις εσωκομματικές εκλογές,  που φαίνεται να κινήθηκαν στην στήριξη Κουτσούμπα και όχι Κασσελάκη

Τα βήματα στο ΣΥΡΙΖΑ για τον β' γύρο

Μπορεί το σοκ για το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής να είναι δεδομένο, εντούτοις στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και αυτό το ενδεχόμενο. Στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη μιλούν για μια προσπάθεια που έγινε ενίσχυσης υποψηφίων και από τον ίδιο τον πρόεδρο για την οποια όμως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. Η Κουμουνδούρου μετά από δυο εκλογικές ήττες σε εθνικές εκλογές αλλά και από μια έντονη εσωκομματική διαδικασία δεν είχε τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστεί για ανασύνταξη δυνάμεων. Ενόψει του β´ γύρου είναι εμφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στη στήριξη προοδευτικών υποψηφίων. Η αρχή γίνεται σήμερα με την συνάντηση Ζαχαριάδη- Δούκα.

Χθες το βράδυ ο Κωστας Ζαχαριαδης με ανάρτηση του στα σοσιαλ μίντια έδωσε τον τόνο της διάθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «η υπόθεση της προοδευτικής Δημοτικής Αρχής της Αθήνας είναι εφικτή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου». Στόχος είναι μια σύμπραξη αμιγώς αυτοδιοικητική με σκοπό την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την «αναχαίτιση της Δεξιάς» όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα που «μητέρα των μαχών» για την Κουμουνδουρου και την Χαριλάου Τρικούπη, την δεύτερη Κυριακή των Περιφερειακών εκλογών, αποτελεί η περιφέρεια της Θεσσαλίας με την κοινή στήριξη στον κ. Κουρέτα.

Πάντως όπως διεμήνυσε ο Στέφανος Κασσελάκης η Κουμουνδούρου ρίχνει το βάρος της και στην ανανέωση του κόμματος με πρωτοβουλίες για την γείωση της με την κοινωνία. Έτσι δρομολογείται η ενεργοποίηση του δικτύου εθελοντών του νέου Προέδρου παράλληλα με επισκέψεις σε όλη την περιφέρεια αλλά και ανοίγματα σε πολλά επίπεδα σε άλλους πολιτικούς χώρους. Έμφαση θα δοθεί και σε δράσεις με κοινωνικό πρόσημο αλλά και στη μετάβαση σε ένα ψηφιακό, συμμετοχικό κόμμα μέσω του iSyriza, ώστε η παραγωγή Πολιτικης να γίνεται από την βάση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA