Μενού
mitsotakis-ptwxos
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Πτωχό | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το χθεσινό αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς καθώς για τη ΝΔ τα πολιτικά συμπεράσματα για την κατανομή της δύναμης των κομμάτων εξήχθησαν την περασμένη Κυριακή όταν στην αναμέτρηση συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις, αλλά το γεγονός ότι η ΝΔ πέρασε κατά πολύ κάτω από τον υψηλό πήχη που η ίδια είχε θέσει και οι ανατροπές που επήλθαν με μεγαλύτερη αυτή στο Δήμο Αθηναίων, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό σε Πειραιώς και Μέγαρο Μαξίμου όπου τα χαμόγελα πάγωσαν.

Άπαντες με πρώτο τον πρωθυπουργό παραδέχτηκαν δημοσίως ότι «δεν ήταν μία καλή βραδιά για τη ΝΔ», αφού οι επίσημοι υποψήφιοί της έχασαν στις 5 από τις 6 Περιφέρειες που πήγαν στον δεύτερο γύρο, καθώς και στους δύο μεγάλους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Φωτεινή εξαίρεση η νίκη του Δημήτρη Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Προφανώς και τα «καμπανάκια» έχουν ήδη ηχήσει στο κυβερνητικό επιτελείο. Εξ ού και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό του κόμματος ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για τη βελτίωση τη ζωής των Ελλήνων πολιτών» με τη διαβεβαίωση ότι παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρούν ότι συγκροτείται ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο» στην κοινωνία όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός τους συνέστησε να μην σπεύδουν να πανηγυρίσουν «βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες».

Εκλογές σε δήμους και περιφέρειες: Η αποτίμηση στη ΝΔ

Η αποτίμηση του αποτελέσματος όπως επισήμαιναν κυβερνητικά στελέχη πρέπει να γίνει αθροιστικά βάσει του α’ και του β’ γύρου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποδοκιμασία της κυβέρνησης, ήττα της ΝΔ ή Βατερλό» τόνιζαν με μία φωνή. Κι αυτό γιατί όπως σημειώνουν το «ταμείο» καταγράφει συνολικά 7 + 1 (σ.σ. της Κρήτης) νίκες της ΝΔ στις Περιφέρειες  συν το Δήμο Πειραιά και υψηλότατα ποσοστά στους επίσημους υποψηφίους της στον πρώτο γύρο, πολύ ανώτερα και εκείνων της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Βάζουν, δε, στην εξίσωση και το γεγονός ότι σε 4 Περιφέρειες δεν επικράτησαν υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αλλά προερχόμενοι από τη ΝΔ χωρίς επίσημο χρίσμα, σε συνδυασμό με το ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε καθαρά στο Δήμο Αθηναίων, εξ ημισείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  με τον Δημήτρη Κουρέτα και κατά το ήμισυ στο Δήμο Θεσσαλονίκης αφού δεν είχε στηρίξει επισήμως τον «Βενιζελικό» Στέλιο Αγγελούδη ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε οποιοδήποτε κομματικό πρόσημο. «Συνεπώς οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν», επέμεναν.

Σε μια πρώτη αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της κάλπης στην κυβέρνηση εστιάζουν στην «αντι-συσπείρωση». Τον «συνασπισμό» δηλαδή όλων ή πολλών αντιπολιτευτικών δυνάμεων έναντι των επίσημων υποψηφίων της ΝΔ, που ήταν αδύνατον να φτάσουν από το 41% της ΝΔ στις εθνικές εκλογές στο 51%. Δεν αποκλείουν, δε, η λεγόμενη αντισυσπείρωση να ενέχει και τον χαρακτήρα μίας επιδίωξης των ψηφοφόρων για μεγαλύτερη ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό.

Δεύτερο στοιχείο στο οποίο δίνουν έμφαση είναι τα πρόσωπα που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως δεν έπεισαν με το έργο τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Το στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα την Πειραιώς πάντως είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αποχής και δη αυτό των ψηφοφόρων της ΝΔ, αφού οι υποψήφιοί της υπολείπονταν κατά πολύ σε ποσοστά εκείνων που έλαβαν στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με ορισμένα γαλάζια στελέχη πιθανόν η παράταξη να μην κατάφερε να τους πείσει ότι η κάλπη της δεύτερης Κυριακής ήταν εξίσου σημαντική με την πρώτη.

Έξωθεν αναλύσεις πάντως αποδίδουν τις μεγάλες ανατροπές για τη ΝΔ από την πρώτη στη δεύτερη κάλπη σε μια αίσθηση αλαζονείας που ίσως εξέπεμψαν οι αναφορές περί «πολιτικής κυριαρχίας» ορισμένων την περασμένη  Κυριακή, ενεργοποιώντας ενδεχομένως αντανακλαστικά παράδοσης ενός μαθήματος από τους ψηφοφόρους, αφενός ότι «κανείς δεν είναι δεδομένος» αφετέρου ότι «δεν μπορεί να κερδίζουν πάντα και η κυριαρχία δεν είναι παντοτινή». «Ως επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση της ΝΔ εκλάβαμε το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Δεν μιλήσαμε για κυριαρχία», αντιτείνουν σ’ αυτό κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αν και η χθεσινοβραδινή δήλωση του Πρωθυπουργού ερμηνεύθηκε από πολλούς ως έμμεση προειδοποίηση Μητσοτάκη στο εσωτερικό της παράταξης για αποφυγή αλαζονικών συμπεριφορών. Μια ανάγνωση του χθεσινού ανατρεπτικού αποτελέσματος πάντως είναι και το ενδεχόμενο το «στοίχημα» του 13 +3 για έναν ακόμα γαλάζιο εκλογικό χάρτη να γύρισε μπούμερανγκ στην κυβερνώσα παράταξη. «Μα σε μια μάχη δεν πας για να χάσεις», ήταν το αντεπιχείρημα γαλάζιων στελεχών.

Αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κάλπη της πρώτης Κυριακής πάντως φαίνεται να υπέστη ρωγμές στη χθεσινή αναμέτρηση. Στην κυβέρνηση αποκρυπτογραφείται ως μήνυμα παρότρυνσης να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Κοινώς να μην επαναπαυτεί ποτέ σε «δάφνες» ή την ψευδαίσθηση μιας παντοδυναμίας και να βελτιώνει διαρκώς το έργο της. «Η κυβέρνηση πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ρόλος μας να είμαστε πιο αποτελεσματικοί όπως ζητάει ο κόσμος από εμάς», υπογράμμιζε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι παρεμβάσεις Γεωργιάδη - Αυγενάκη

Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις η ΝΔ πιθανόν να «πλήρωσε» ακριβά και τον «πόλεμο» ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ μεταξύ α’ και β’ γύρου περί προσπάθειας εκβιασμού των ψηφοφόρων μέσω της σύνδεσης των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία ή των πόρων του ΕΣΠΑ – όπως απέδωσαν στους Υπουργούς Λευτέρη Αυγενάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Αν και αμφότεροι όπως και επισήμως η κυβέρνηση διέψευσαν επανειλημμένα κατηγορηματικά τις επιθέσεις αυτές καταγγέλλοντας διαστρέβλωση των δηλώσεων των δύο υπουργών της, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε μέρος του εκλογικού σώματος. Ο Πρωθυπουργός πάντως φρόντισε και χθες να διαβεβαιώσει για άλλη μία φορά ρητά ότι η κυβέρνηση «έχει χρέος να συνεργαστεί» με τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ανεξαρτήτως της παράταξης στην οποία ανήκουν, προσμένοντας μάλιστα μια «γόνιμη και παραγωγική» συνεργασία.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA