Ευρεία θα είναι η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο (13.00 ώρα Ελλάδος), με βασικά ζητήματα την οικονομία, το διμερές εμπόριο, το μεταναστευτικό αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις που διαμορφώνουν μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα για την Ευρώπη.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του κ. Μερτς με Ευρωπαίο ηγέτη μετά την εκλογή του από το γερμανικό κοινοβούλιο κι αυτό σημαίνει πολλά για την επιδίωξη της Αθήνας να ισχυροποιήσει τις ελληνογερμανικό σχέσεις μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
Η καλή προσωπική χημεία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Φρίντριχ Μερτς εκτιμάται πως μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και καλύτερης συνεργασίας με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Η σχέση αυτή ενισχύθηκε πριν ακόμα από την εκλογή του κ. Μερτς στην καγκελαρία καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει ένθερμα την υποψηφιότητα του μέσω του ΕΛΚ, ενώ οι δύο ηγέτες είχαν σειρά επαφών το τελευταίο διάστημα σε Βερολίνο Βρυξέλλες και Βαλένθια.
Στο επίκεντρο η οικονομία
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η οικονομία υπό εντελώς διαφορετικά πλέον δεδομένα, αφού η Ελλάδα έχει πάψει να συνιστά το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και τη διαμόρφωση των αποφάσεων, ενώ η ελληνική οικονομία σημειώνει σημαντική πρόοδο. Η εικόνα αυτή είναι αντιληπτή από το Βερολίνο όπως και η ψηφιοποίηση του κράτους. Εξ ου και ο Φρίντριχ Μερτς έχει επιφυλάξει επανειλημμένα κολακευτικά σχόλια σχετικά με αυτή την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα βραβευθεί στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την εικόνα αυτή ανέδειξε ο ίδιος και χθες κατά τις κοινές δηλώσεις του χθες με την Ιταλίδα ομόλογό του στη Ρώμη, σημειώνοντας πως: «Πριν από κάποιο διάστημα ο νότος φαινόταν να είναι η πηγή των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα οι οικονομίες του νότου αναπτύσσονται πιο γρήγορα από πολλές οικονομίες του βορρά, έχοντας αποδείξει ότι έχουμε τη βούληση, οι κυβερνήσεις μας, να υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και τελικά να μπορούμε να είμαστε και στην πρώτη γραμμή σημαντικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μεταναστευτικό, ακροδεξιά και χώρες προέλευσης
Στο επίκεντρο του τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό που απασχολεί αμφότερους για διαφορετικούς λόγους. Τη μεν Γερμανία λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς που πιέζει ασφυκτικά καθιστώντας τη διαχείριση του κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας για τη νέα κυβέρνηση. Τη δε Ελλάδα με φόντο την επιστροφή παράνομων μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής που παραμένει αναποτελεσματική. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική φύλαξης των συνόρων και επιμένει στις επιστροφές στις χώρες προέλευσης και τη χρηματοδότηση των χωρών που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, καταφέρνοντας να κερδίσει αυτή η φιλοσοφία πόντους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αντανακλώντας το κλίμα της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε χθες πως
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση», για να προσθέσει ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετανάστευση».
Η άμυνα θα τεθεί επίσης επί τάπητος καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτό τον τομέα στο πλαίσιο και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ενώ οι δύο ηγέτες ταυτίζονται και ως προς τη διασφάλιση των ευρωατλαντικων σχέσεων.
Ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο στη συγκεκριμένη συζήτηση θα είναι η πώληση Eurofighter στην Τουρκία από τις χώρες παραγωγής τους (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία). Το θέμα εξάλλου έθεσε εμμέσως και ο Πρωθυπουργός χθες από τη Ρώμη, υπογραμμίζοντας ότι αναφορικά με την άμυνα «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».
Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις, κανόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη. Και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.