Μενού
ahtsiogloy
Έφη Αχτσιόγλου | Nephele Nomikou / SOOC
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αποχωρεί η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου από το κόμμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει μια διαλυτική κρίση» υποστηρίζει η ομάδα Αχτσιόγλου που καταφέρθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζοντας πως αρνείται να αναγνωρίσει και να συζητήσει τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος.

Το χάσμα Αχτσιόγλου - Κασσελάκη ήταν αδύνατον να γεφυρωθεί και έτσι η ίδια μαζί με τα στελέχη που τη στηρίζουν, άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους βουλευτές:

  1. Αναγνωστόπουλου Σία
  2. Αχτσιόγλου Έφη
  3. Ζειμπεκ Χουσεΐν
  4. Ηλιόπουλος Νάσος
  5. Τζανακόπουλος Δημήτρης
  6. Τζούφη Μερόπη
  7. Φερχάτ Οζγκιουρ
  8. Φωτίου Θεανώ
  9. Χαρίτσης Αλέξης

Υπενθυμίζεται πως από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποχωρήσει η «Ομπρέλα» και οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα. 

Ποιοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις έχουν παραιτηθεί συνολικά 8 μέλη από τους «6+6» της ομάδας Αχτσιόγλου, 9 μέλη από την «Ομπρέλα» και ο Στέφανος Τζουμάκας από τα 42 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Παράλληλα, το Σάββατο αναμένεται να παραιτηθεί κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ο Γραμματέας της Νεολαίας Κωνσταντίνος Βλαχάκης, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Π.Γ.

Από την Κεντρική Επιτροπή, την πόρτα της εξόδου έχουν περάσει συνολικά 104 από τα 302 μέλη. Πλέον, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αριθμεί 36 βουλευτές μόλις 4 περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, λοιπό, σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν οι εξής βουλευτές:

Έφη Αχτσιόγλου 

Έφη Αχτσιόγλου
Έφη Αχτσιόγλου | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Είναι δικηγόρος και πολιτικός, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όπως και του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Από τις 5 Νοεμβρίου 2016 έως τις 9 Ιουλίου 2019 ήταν υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, ως υποψήφια στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, εκλέχθηκε πρώτη κατά σειρά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με 28.491 σταυρούς. Επανεξελέγη βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια στις εκλογές του Ιουνίου.

Στις 12 Ιουλίου 2023 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στις 17 Σεπτεμβρίου, ήρθε δεύτερη μεταξύ των πέντε υποψηφίων, με 53.292 ψήφους και ποσοστό 36,18%. Στο δεύτερο γύρο ήρθε δεύτερη με 44,2% των ψήφων, πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημήτρης Τζανακόπουλος 

Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε διαδήλωση | Eurokinissi

Είναι δικηγόρος και η συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2005 που πήρε τη σκυτάλη της Νεολαίας Συνασπισμού. Διατήρησε τη θέση μέχρι το 2010 ενώ από το 2012 έως το 2014 ήταν νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. 

Από το 2015 έως το 2016 διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου. Στις 5 Νοεμβρίου 2016 διορίστηκε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ παρέμεινε στη θέση του υπουργού Επικρατείας έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους. 

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 16 Ιουλίου 2019 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 εκλέχθηκε νέος Γραμματέας του κόμματος.

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία, ωστόσο παραιτήθηκε από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την ημέρα που παραιτήθηκε από την προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας. 

Νάσος Ηλιόπουλος

iliopoulos.jpg
Ο Νάσος Ηλιόπουλος. | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το 2002 έγινε μέλος της νεολαίας Συνασπισμού και από το 2010 έως το 2013 διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. 

Στις 11 Νοεμβρίου 2016 ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019 ήταν υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Τσίπρα. 

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας. Στον πρώτο γύρο των εκλογών έλαβε 35.392 ψήφους και ποσοστό 16,98% και πέρασε στον δεύτερο γύρο, όπου, ωστόσο, ηττήθηκε από τον συνυποψήφιό του, Κώστα Μπακογιάννη, λαμβάνοντας 51.487 ψήφους και ποσοστό 34,75%.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 1 Σεπτεμβρίου 2019 ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος του 2022. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών και τον Ιούλιο ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Αλέξης Χαρίτσης 

xaritsis 2.jpg
Ο Αλέξης Χαρίτσης. | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στον Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της «Ομπρέλας». 

Στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ. Μετά τον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετά τον ανασχηματισμό της 29ης Αυγούστου 2018 ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις εκλογές του 2019. 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και εξελέγη. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία.

Θεανώ Φωτίου 

theano fotioy
Θεανώ Φωτίου | Eurokinissi

Είναι καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και εκλέγεται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Από το 2015 έως το 2019 ήταν αναπληρώτρια υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Σία Αναγνωστοπούλου 

Η Σία Αναγνωστοπούλου στη Βουλή
Η Σία Αναγνωστοπούλου στις επίκαιρες ερωτήσεις της Βουλής | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας. 

Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς και τον Ιούλιο του 2019. Διατέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 23 Σεπτεμβρίου 2015 - 5 Νοεμβρίου 2016 και αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελλάδας από τις 15 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις 9 Ιουλίου 2019. 

Μερόπη Τζούφη 

meropi-tzoufi
Μερόπη Τζούφη  | Eurokinissi

Είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδονευρολογίας στην Ιατρική του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν μέλος της ΚΝΕ (1976-1983) και αργότερα του ΚΚΕ (1983 -1985). Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού ενώ το 2013 υπήρξε εκλεγμένη σύνεδρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων  το 2014. 

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018, ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Τσίπρα. Στις εκλογές του 2019 και του 2023 εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ 

zeimpek
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ  | Eurokinissi

Ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2009, και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το 2010. Εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης από το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Φερχάτ Οζγκιούρ

ozgkiour1
Φερχάτ Οζγκιούρ | Eurokinissi

Μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στον Ίασμο της Ροδόπης. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ και εντάχτηκε στη νεολαία Συνασπισμού το 2003. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2019 και του 2023 και κατάφερε να εκλεγεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA