Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος να χάσει το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιας και πλέον έχει ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ, φέρνει στην επικαιρότητα καταστάσεις και πρόσωπα από τα παλιότερα χρόνιας της πολιτικής ιστορίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χαρακτηρισμός του Χρήστου Γιαννούλη, το βράδυ της Κυριακής, προς τη Θεοδώρα Τζάκρη. Τη χαρακτήρισε ως «νέο Συμπιλίδη» θέλοντας να τονίσει πως αν η ίδια αποχωρήσει τότε θα χαθεί και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που τον κάνει δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο. Ο χαρακτηρισμός «Συμπιλίδης» δεν είναι, βέβαια, τυχαίος και θα δούμε στη συνέχεια τον λόγο.
Συμπιλίδης: Ο υπ' αριθμόν 151 βουλευτής της ΝΔ
Ο γιατρός και πολιτικός, Γιώργος Συμπιλίδης, έχει συνδέσει το όνομά του με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. Παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με το κόμμα να χάνει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε εκλογές. Τις οποίες στη συνέχεια πήρε το ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε στην εξουσία υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κ. Συμπιλίδης είχε εκλεγεί και στις δύο διαδικασίες του 1989 στο Κιλκίς. Στην πορεία βρέθηκε κοντά στην πλευρά Σαμαρά, ιδίως μετά την αποπομπή του τελευταίου από το υπουργείο Εξωτερικών τον Απρίλιο του 1992. Είχε έντονη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας, και, ανήκοντας στην «παραδοσιακή» πτέρυγα του κόμματος, δεν ήταν ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική.
Η σχέση με τον Σαμαρά και η αποχώρηση
Μετά από την αποπομπή Σαμαρά και τη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης, η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει σε οριακό αριθμό βουλευτών καθώς είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Στ. Στεφανόπουλου που είχε πάει στην ΠΟΛΑΝ.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1993, ο Γιώργος Συμπιλίδης προσκόμισε στον πρόεδρο της Βουλής Τσαλδάρη, επιστολή ανεξαρτητοποίησης. Όπως διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής, τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος είχε δηλώσει πως «θα ήταν ο τελευταίος που θα μπορούσε να επηρεάσει το αρρωστημένο μυαλό του κ. Ανδρέα Παπανδρέου».
Στην επιστολή του επικεντρωνόταν σε τρία θέματα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο «Μακεδονικό» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «διπλή γλώσσα» και «υποστολή σημαίας της μάχης». Στο θέμα του ΟΤΕ (μάλιστα στη συνέχεια κατηγορήθηκε πως χρηματίστηκε λόγω της υπόθεση ΟΤΕ, αλλά δικαιώθηκε δικαστικά) και τέλος στο θέμα της παρατεταμένης λιτότητας και το αρνητικό αντίκρυσμα που είχε στον λαό.
Μετά από την ανακοίνωση της απόφασής του που σήμαινε και τη κατάρρευση της κυβέρνησης, υπήρξαν επεισόδια έξω από το πολιτικό του γραφείο στο Κιλκίς.
«Αρχιερέας της διαπλοκής στην Ελλάδα»
Το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον Γιώργο Συμπιλίδη, είχε δηλώσει πως «Είναι πολιτική ανανδρία ο αρχιερέας της διαπλοκής στην Ελλάδα κ. Μητσοτάκης, με την ομπρέλα της βουλευτικής του ασυλίας, να ισχυρίζεται ότι εξαγοράστηκα τάχα από συμφέροντα για να ρίξω την κυβέρνησή του».
Το όνομα του κ. Συμπιλίδη επέστρεψε στο πολιτικό προσκήνιο το 2012 όταν υπήρξαν σκέψεις να πολιτευτεί εκ νέου με τη ΝΔ που είχε πλέον επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο λόγω των εσσωκομματικών αντιδράσεων, απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.