Μενού
von der layen
Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της υποψηφίας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν. | POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Πριν τις καλοκαιρινές της διακοπές με την οικογένειά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις στις χώρες της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα των προσώπων που θέλουν να είναι στην επόμενη ομάδα επιτρόπων.

Την παραπάνω είδηση μετέδωσε σήμερα το Politico.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χώρα εκπροσωπείται από έναν επίτροπο στην Κομισιόν.

Η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας και η Κάγια Κάλλας, υποστηριζόμενη από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι η επόμενη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, θα είναι η εκπρόσωπος της Εσθονίας.

Σύμφωνα με το Politico, αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια ενδεχόμενη δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη και αποφάσισαν να μην αλλάξουν Επιτρόπους.

Οι Επίτροποι που μένουν

Οι Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία) και ο Βάρντις Ντομπρόφκσις (Λετονία), αναμένεται να προσθέσουν στο βιογραφικό τους άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Ντουμπράβκα Σούιτσα (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη πάρει το χρίσμα επίσημα από την κυβέρνηση της χώρας της.

Ο Ολλανδός επίτροπος, Βόπκε Χοέκστρα, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Politico «δεν είναι ακόμη σαφές αν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω στις Βρυξέλλες τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχοινά».

Την ίδια ώρα, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει το εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης και σοσιαλίστρια, Τερέσα Ριμπέρα.

Στο Politico τονίζεται ότι η Σουηδία στέλνει στην Κομισιόν την υπουργό Τζέσικα Ρόσβαλ, η Φινλανδία την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν και η Σλοβενία τον πρώην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τόμας Βέσελ.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ και η Τσεχία τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά πως η φον ντερ Λάιεν θέλει μια «άλλη Επιτροπή», με ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων.

Επίτροποι στην ΕΕ: Τα «παζάρια»

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρχουν στα παρασκήνια παζάρια για ονόματα και χαρτοφυλάκια πριν βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η ζημιά στην εικόνα κάθε υποψηφίου που μπορεί να απορριφθεί, υπογραμμίζει το Politico.

Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος διαφωνούν ανοιχτά για τον επίτροπο, ενώ σην Πολωνία οι σχετικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται «κεκλεισμένων των θυρών».

Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται στη μέση του σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα στην Κομισιόν.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τα ονόματα στην φον ντερ Λάιεν.

Επίτροποι: Η διαδικασία

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις με τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου, και μετά θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το χρίσμα στους νέους Επιτρόπους στις ακροάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει πρόσωπα.

Αν συμβεί αυτό, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο. Να σημειωθεί ότι 2019, οι πρώτες επιλογές επιτρόπων από τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία δεν εγκρίθηκαν.

Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχει σχηματιστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA