Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης-Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη | Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι διαφορές σε μία σειρά πεδία ιδίως για την οικονομία (μείωση ΦΠΑ, τροποποίηση golden visa, έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών) παρέμειναν αγεφύρωτες. Ο πάγος τριών ετών όμως είναι φανερό ότι έσπασε από το πρώτο λεπτό με τους αστεϊσμούς για το αν το κέρασμα θα ήταν πράσινο τσάι ή ντολμαδάκια.

Ενώ η διάρκεια (1 ώρα και 20 λεπτά) του τετ α τετ σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη περί εφ’ όλης της ύλης ειλικρινούς και παραγωγικής συζήτησης, κατέδειξαν την πρόθεση αμφότερων Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη για μία νέα σελίδα στη σχέση τους.

Μια νέα σελίδα η οποία προφανώς θα συνεχίσει να διαπνέεται και από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά μακριά από την τοξικότητα του παρελθόντος, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους και αμοιβαία διάθεση για συναινέσεις στα μείζονα για τη χώρα και την κοινωνία.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα φρόντισαν να δώσουν εμπράκτως τα πρώτα δείγμα γραφής της πρόθεσής τους για αναζήτηση συναινέσεων στα κρίσιμα ζητήματα, συμφωνώντας σε μία κοινή πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το δημογραφικό και την εξέταση της σύστασης Εθνικής Επιτροπής Καταναλωτή που πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κατά πληροφορίες, δε, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο ηλεκτρονικά αρχεία, με το Εθνικό Σχέδιο της κυβέρνησης για το δημογραφικό και με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ώστε να αποτελέσουν τη βάση μίας συζήτησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

«Στοίχημα» ο ειλικρινής διάλογος

Η αποτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι θετική και δίνει έμφαση αφενός στο γεγονός ότι μετά από 3 χρόνια άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, αφετέρου στην επίτευξη του κύριου «στοιχήματος» για έναν ειλικρινή διάλογο που μπορεί να αποτελέσει μία στέρεη βάση για το μέλλον.

«Προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα», όπως ξεκαθάρισε εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ταυτοχρόνως όμως δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και η πόλωση, ο μηδενισμός ή η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση που συνήθιζε ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν και παραμένει, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μία αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες θα συνδράμουν σε ακόμα πιο βελτιωμένες πολιτικές για τους πολίτες.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως παρότι αναφέρθηκε εμμέσως στο ακανθώδες θέμα των υποκλοπών επιμένοντας στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, απέφυγε να αναλώσει τη συζήτηση σε αυτή την υπόθεση καθώς φάνηκε ότι δεν επιθυμούσε να επισκιάσουν αυτή τη συνάντηση οι διαφορές. Αντιθέτως, επέδειξε από τα πρώτα δευτερόλεπτα καλή διάθεση ρωτώντας τον Πρωθυπουργό για τη συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο και τις εξελίξεις αναφορικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, θέτοντας εαυτόν και ΠΑΣΟΚ σε ρόλο συμμάχου για την επίτευξη του «εθνικού στόχου».

Προϋπολογισμός και Συνταγματική Αναθεώρηση

Και αν στην επικείμενη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025  είναι βέβαιο ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους όπως «επιτάσσει» η κοινοβουλευτική παράδοση, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θ’ ανοίξει το 2025 αποτελεί ένα πεδίο που μπορούν να υπάρξουν συγκλήσεις καθώς αυτό απαιτεί και το Σύνταγμα.

Για την Αναθεώρηση άλλωστε έγινε μια πρώτη συζήτηση στο χθεσινό τετ α τετ όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει την αλλαγή του άρθρου 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Η βεντάλια της συζήτησης επεκτάθηκε και στα εθνικά ζητήματα, ενώ εκτός ατζέντας έμεινε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την αναζωπύρωση της ονοματολογίας, καθώς αμφότεροι θεωρούν προσβλητική για τον θεσμό και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μία πρόωρη έναρξη της συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές περιέγραψαν το κλίμα ως «καλό» και «θετικό». Το κατά πόσο  αυτή η νέα εποχή στην οποία μπήκε χθες το πρώτο λιθαράκι θα εμπεδωθεί στο δημόσιο διάλογο θα φανεί στην πορεία. Η δυνατότητα συναίνεσης εξάλλου θα δοκιμαστεί και στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA