Το θρίλερ του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που «κλείδωσε» εντέλει γύρω στα μεσάνυχτα ως μονομάχους του β’ γύρου της επόμενης Κυριακής τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα με οριακό προβάδισμα του δεύτερου έναντι του Παύλου Γερουλάνου, είναι βέβαιο ότι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και στην κυβέρνηση.
Ιδίως με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει διαρκώς απώλειες λόγω του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που επικρατεί στους κόλπους του.
Εξίσου σίγουρο όμως είναι ότι επισήμως και στη σημερινή (07/10) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα επιλέξει τη διατήρηση της πάγιας τακτικής «σιγήν ιχθύος», αποφεύγοντας τον ουσιαστικό σχολιασμό των εσωκομματικών της αντιπολίτευσης. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους συνεργάτες του και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά των πολιτικών τους αντιπάλων και φυσικά να μην εκφράζουν οποιαδήποτε προτίμηση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Οδηγία που τηρεί και ο ίδιος, επιμένοντας πως για την κυβέρνηση το μείζον είναι να έχει απέναντί της μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση και φυσικά υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση δεν επηρεάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Το διακύβευμα που δεν έπεισε
Σε off συζητήσεις πάντως χθες (06/10) βράδυ κυβερνητικά στελέχη στέκονταν ιδιαίτερα στη συμμετοχή στην εσωκομματική κούρσα για νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι οι εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο «πέρασαν κάτω από τον πήχη», καθώς η αύξηση ήταν μόλις 30.000 ψηφοφόροι παραπάνω από τη συμμετοχή όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 8,5%. Ουσιαστικά έλεγαν πιο κομψά ότι το διακύβευμα που έθεσαν οι υποψήφιοι πως εκτός από αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο κόσμος ψήφιζε και για μια εν δυνάμει κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές μάλλον δεν έπεισε όσο επιδίωκαν στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η βασική ανάγνωση του κυβερνητικού επιτελείου από τις χθεσινές κάλπες για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ είναι πως «η μπάλα παραμένει στο γήπεδο της κυβέρνησης για να συνεχίσει το έργο της και να προχωρήσει με ταχύτητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την υλοποίησή τους. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε έδωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή από την ιστορική έδρα της ΝΔ στη Ρηγίλλης το σήμα για τη διεκδίκηση μίας τρίτης τετραετίας στη μάχη των εκλογών του 2027.
Αυτό που σίγουρα θα εξετάσουν βαθύτερα από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πόσο και σε τι αριθμό οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ ως «φίλοι» του κόμματος μπορεί να προέρχονται από τη δεξαμενή των κεντρώων που προστέθηκαν στους υποστηρικτές της ΝΔ το 2023.
Κατά τους αναλυτές πάντως η παρουσία στο δεύτερο γύρο του κ. Γερουλάνου που μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου προσέλκυσαν περισσότερο τους κεντρογενείς ψηφοφόρους έναντι του κ. Δούκα που θεωρείται πιο «αριστερόστροφος» θα άλλαζε ίσως τις ισορροπίες στον κεντρώο χώρο, τον οποίο έχει διεμβολίσει σε μεγάλο βαθμό από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η στάση για το δίδυμο Ανδρουλάκη - Δούκα
Ανάμεσα τώρα στο οριστικό πια δίδυμο Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα ουδείς από την κυβέρνηση πρόκειται να αποκαλύψει αν έχει κάποια προτίμηση. Άλλωστε με αμφότερους το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει τις θερμότερες σχέσεις. Με τον μεν Νίκο Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός δεν έχει συναντηθεί ποτέ από το 2021, ενώ έχουν αντιπαρατεθεί επανειλημμένα στη Βουλή και τον έχει «καρφώσει» για έλλειψη προοδευτισμού. Με τον δε Χάρη Δούκα έχουν υπάρξει αρκετά τζαρτζαρίσματα της ΝΔ αυτόν τον περίπου ένα χρόνο της θητείας του στο Δήμο Αθηναίων με αιχμές περί υιοθέτησης πρακτικών ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένα γαλάζια στελέχη σχολίαζαν το γεγονός ότι στην Αττική και δη στην Α’ Αθηνών έκοψε το νήμα τέταρτος.
Το σημαντικότερο πάντως για την κυβέρνηση είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο ηγεσίας στην αντιπολίτευση. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τους επόμενους μήνες και δη από τις αρχές του 2025 επίκεινται σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Βουλή για τις οποίες το Σύνταγμα απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία είτε λόγω της βαρύτητάς η κυβέρνηση επιθυμεί την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων.
Σε αυτές ανήκει η εκλογή του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.