Αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις τράπεζες προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στην οργή και την απελπισία που προκαλεί μία σειρά λειτουργιών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
«Να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία», ήταν το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε χθες από τη Βουλή, προαναγγέλλοντας κυβερνητικές παρεμβάσεις και «καρφώνοντας» τις τράπεζες ότι η «αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δε μας ικανοποιεί».
Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται: οι παράλογα υψηλές προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές ιδίως μικρών ποσών (π.χ προμήθεια 3 ευρώ σε μεταβίβαση 50 ευρώ), η διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, ο ρυθμός χορήγησης στεγαστικών δανείων, το απόθεμα των τραπεζών σε ακίνητα τα οποία δεν έχουν εκποιήσει ακόμα και η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Αφουγκραστείτε και στηρίξτε την κοινωνία»
Ενώ «κλειδί» της επιχείρησης «αφουγκραστείτε και στηρίξτε την κοινωνία» είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού που θα αναγκάσει άπαντες να επιδείξουν το κοινωνικό τους προφίλ για να μη μείνουν πίσω.
Στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, τις οποίες πιθανότατα θα ανακοινώσει επισήμως ο Πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 15 Δεκεμβρίου, είναι να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι διαπιστωμένες στρεβλώσεις, μακριά από κινήσεις που θα ήταν προσωρινά ευχάριστες αλλά θα διαιώνιζαν τα προβλήματα για τους πολίτες.
Εξ ού και τα μέτρα εξετάζονται διεξοδικά και προσεκτικά, απορρίπτοντας παράλληλα ως «πυροτέχνημα» την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
«Αν ένας πολίτης έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δε θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο Πρωθυπουργός καλώντας άπαντες να επιδείξουν ρεαλισμό στις προτάσεις που καταθέτουν.
Οι αναφορές του πέραν της πραγματικής βούλησης της κυβέρνησης να αναγκάσει τις τράπεζες να προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στόχευε σαφώς και στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της τεκμηρίωσης, του ρεαλισμού και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης έναντι του πρόσκαιρα αρεστού αλλά ανεφάρμοστου ή αναποτελεσματικού της αντιπολίτευσης.
Το τριπλό ξεκάθαρο μήνυμα
Η δέσμη μέτρων που δρομολογείται θα λαμβάνει υπόψη τέσσερις κρίσιμες παραμέτρους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα στέλνει ένα τριπλό ξεκάθαρο μήνυμα. 1ον: τα χτυπήματα που δέχτηκε τη δεκαετία της κρίσης. 2ον: τις προσπάθειες που έκαναν οι ίδιες οι τράπεζες για την αναστήλωσή τους. 3ον: την αποφυγή εκπομπής λάθος μηνυμάτων στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 4ον: την αποτροπή ο λογαριασμός να καταλήξει στους φορολογούμενους.
Το σαφές μήνυμα όμως είναι «υπάρχουν όρια που πρέπει να αντιληφθείτε - οφείλετε να σέβεστε την κοινωνία - με τον έναν ή άλλο τρόπο θα βοηθήσετε».
«Μετά τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση θα καταλάβουν όλοι ότι δεν λαϊκίζουμε, να απειλούμε τις τράπεζες, να βάζουμε έκτακτους φόρους, να τις αποσταθεροποιούμε και να διώχνουμε επενδυτές, γιατί ο λογαριασμός θα έρθει στους φορολογούμενους. Αλλά και οι τράπεζες θα καταλάβουν ότι αυτά που σας είπα τα εννοούμε. Γιατί έχοντας δείξει φιλοεπενδυτική πολιτική, εντάξει, ξεπέρασαν κάποια όρια. Και θα εφαρμοστεί αυτό που λέμε», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ 100.3, δίνοντας το στίγμα των πρωτοβουλιών που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο ίδιος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί οι μέθοδοι ώστε να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση όλων των τραπεζικών πρακτικών που κάνουν τους πολίτες να δυσανασχετούν. Και σύστησε στις τράπεζες «μη σπάτε τα νεύρα των ανθρώπων».
Ως προς την πιο ενεργή συμβολή των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος η κυβέρνηση επιδιώκει να βγει στην αγορά μέρος από το απόθεμα των κατοικιών που διαθέτουν οι τράπεζες και δεν έχουν εκποιήσει ακόμα, ώστε η αύξηση της προσφοράς να οδηγήσει σε μείωση των τιμών αγοράς ή και ενοικίασης. Μία από τις ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ακίνητα με εκκρεμότητες τακτοποίησης αυθαιρεσιών να βγουν στην αγορά με υποχρέωση του αγοραστή να αναλάβει την ευθύνη της τακτοποίησης.
Σε επίπεδο δανείων κομβικό στοιχείο στην κυβερνητική στρατηγική θα παίξει η αύξηση του ανταγωνισμού. Η φαρέτρα της θα εμπλουτιστεί μέσω της ενίσχυσης της υφιστάμενης νομοθεσίας για χορήγηση δανείων - πέραν των 4 συστηματικών και άλλων μη συστημικών τραπεζών – από μη τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο ως στόχος τίθεται και η ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα συνεχιστούν και οι σχετικές πρωτοβουλίες από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΕΣΠΑ.
Παράλληλα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα "τρέξει" διαφημιστική καμπάνια για το σύστημα IRIS που σε αντίθεση με τις τράπεζες δεν έχει προμήθειες, ενώ από 1/1/2025 η ΤτΕ θα λειτουργήσει ιστοσελίδα με αναλυτική παράθεση των προμηθειών όλων των τραπεζών.
«Μετά τις παραινέσεις που λειτούργησαν μέχρι ενός σημείου αλλά όχι αυτού που θα θέλαμε. ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. Η απόφαση είναι ειλημμένη και πλέον ο χρόνος για την αποκάλυψη των τρόπων μετρά αντίστροφα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.