Μενού
f-35
Μαχητικό αεροσκάφος f-35 | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς πήρε αρχικά το πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει και η επίσημη έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ πιθανότατα μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να πέσουν και οι υπογραφές μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον.

Η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για 20+20 μαχητικά, ωστόσο στις τελικές διαπραγματεύσεις θα ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο αριθμός των F-35 που θα πάρει η Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν πως τα μαχητικά θα τα παραλάβει η Αθήνα μέχρι τα τέλη του 2027 και τις αρχές του 2028.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι Έλληνες πιλότοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα F-35 πριν εκείνα φτάσουν στη χώρα μας.

Όσο για το «δωρεάν» πακέτο εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, στη συμφωνία υπάρχουν και τέσσερις μεταχειρισμένες φρεγάτες, τις οποίες το πολεμικό ναυτικό θα τις δει από κοντά, προκειμένου να ελέγξει τα πάντα γύρω από τα συγκεκριμένα πλοία.

Το πακέτο της συμφωνίας για τα μαχητικά F-35

Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Αθήνα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το αμερικανικό Κογκρέσο, που αναλαμβάνει την επόμενη φάση της συμφωνίας, έχει ενημερωθεί για την πώληση στην Ελλάδα 

  • δύο αεροσκάφη EDA C-130H,
  • δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3
  • 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας)

Επιπλέον, θα υποβάλλει αίτημα για τη μεταφορά των εξής:

  • μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού
  • τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας)
  • διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας)

«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ανυπομονώ να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε μια πιο ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως «η ισχυρή διμερής σχέση αποτελεί απόδειξη των διαρκών δεσμών μεταξύ των εθνών μας και είμαι ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχουμε σημειώσει από κοινού στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας για τη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA