Μενού
Ελληνική Βουλή
Ελληνική Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το πόθεν έσχες, ειδικά αυτό των πολιτικών αρχηγών, έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον Στέφανο Κασσελάκη, και την επαγγελματική του δραστηριότητα πριν αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να απαντά προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πλήρη έκθεση των δικών του περιουσιακών στοιχείων.

Η κατάθεση του πόθεν έσχες, που σε απλά ελληνικά σημαίνει «από πού το έχεις;», είναι η υποχρέωση τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων να δηλώνουν και να δικαιολογούν τις πηγές των εισοδημάτων τους και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Συνιστά θεσμό ύψιστης σημασίας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, αφού διασφαλίζει, όταν βέβαια τηρείται με διαφάνεια, πως τα πολιτικά στελέχη, ηγετικά ή μη, δεν χρηματίζονται ή δεν δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ώστε να προκύπτει σύγκρουση πολιτικών συμφερόντων.

Δείτε εδώ: Temu: Η «ντελούλου» στρατηγική κερδοφορίας που έφερε την εκτόξευση

Πότε θεσπίστηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες των πολιτικών

Η υποχρεωτική υποβολή πόθεν έσχες καθιερώθηκε το 1964. Με τον νόμο 4351/1964 «Περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου της χώρας», ενώ αφορούσε τότε μόνο τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς υπουργείων και διοικητικούς υπαλλήλους πρώτου βαθμού, καθώς και τους συζύγους και τα παιδιά τους.

Αυτός ο νόμος αντικαταστάθηκε το 1996, με το άρθρο 12 του νόμου 3213/2003, «Δήλωση και Έλεγχος Περιουσιακής Κατάστασης Βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε. και άλλων κατηγοριών», που περιελάμβανε επίσης δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Αυτός είναι και ο νόμος που ισχύει μέχρι σήμερα σχετικά με την κατάθεση του πόθεν έσχες.

Δείτε επίσης:

Τραγικός θάνατος για διάσημη αισθητικό - Πήγε να βγάλει selfie σε βράχο και έπεσε στο κενό

Μπεν Άφλεκ - Τζένιφερ Γκάρνερ: Η 15χρονη κόρη τους αυτοπροσδιορίζεται ως αγόρι ονόματι Φιν

Επιστήμονες προειδοποιούν για βίαιο και χαοτικό τέλος του κόσμου - Ο λευκός νάνος θα «καταπιεί» τη Γη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA