Μενού
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την «επανεμφάνισή» του μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, στις αρχές Ιουλίου, έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ψηφίσει στην Πλάκα ενώ όταν ρωτήθηκε τι ψήφισε, δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του «εκλεκτού» του και απάντησε «ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κάλπη ανέφερε ότι «σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε τα χιλιάδες μέλη που προσέρχονται μαζικά το δικό τους "παρών" μαζί με το δικό μου δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».

Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι στις κάλπες όλης της χώρας παρατηρείται κοσμοσυρροή, καθώς μέχρι τις 16:00 είχαν ψηφίσει περίπου 92.000 άτομα.

Ο κ. Τσίπρας, με την παραίτησή του, δρομολόγησε μία σειρά εξελίξεων στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Νίκο Παππά να διεκδικούν την προεδρία.

Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi

Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι και τα προφίλ τους

Το πρώτο όνομα στο οποίο πήγε το μυαλό όλων αμέσως μετά την παραίτηση Τσίπρα ήταν της Έφης Αχτσιόγλου. Η κα. Αχτσιόγλου συγκαταλέγεται ανάμεσα στη νέα γενιά μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε και σε υπουργική θέση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. 

efi-axtsioglou
Έφη Αχτσιόγλου | Eurokinissi

Πήγε εντυπωσιακά καλά στην εκλογική της περιφέρεια και παρουσιαζόταν ως το μεγάλο φαβορί μέχρι να ταράξει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη τις ισορροπίες που φαινόταν ότι είχαν διαμορφωθεί. Δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει κάποια ανατροπή. Προς το παρόν είναι αδύνατον να γνωρίζουμε.

Σε άρθρο της στο Reader η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για την προοπτική ενός ΣΥΡΙΖΑ που «πρέπει να είναι μια ανοιχτή δύναμη με συνέχεια αλλά και με τη δυνατότητα να γίνει ο ίδιος η αλλαγή που θέλουμε να έρθει». 

Πρακτικά η υποψηφιότητά της είναι ακριβώς αυτό: αλλαγή αλλά σε συνέχεια της υπάρχουσας κατάστασης. Νέο και φρέσκο πρόσωπο που όμως μεγάλωσε μέσα στο κόμμα, γνωρίζει καλά τους συσχετισμούς και ακολουθεί την παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Ευκλείδης Τσακαλώτος 

tsakalotos
Ευκλείδης Τσακαλώτος | Eurokinissi

Εκ των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής από το 2012 και υπουργός οικονομικών τη δύσκολη τετραετία 2015-2019. Άριστος γνώστης της οικονομίας που έχει κερδίσει στην Ευρώπη την εικόνα του αριστερού μεν αλλά πραγματιστή πολιτικού έχοντας κερδίσει τον σεβασμό ανθρώπων εντός και εκτός κόμματος. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει με την υποψηφιότητά του την ανάγκη της σφυρηλάτησης μίας σταθερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ («χάσαμε τις εκλογές επειδή είχαμε θολή ταυτότητα») με προγραμματικές θέσεις και πολλή δουλειά η οποία θα μετατρέψει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, «με συλλογικότητα, με λογοδοσία, με τον πρόεδρο να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους»

Πρόκειται για μία υποψηφιότητα που προφανώς έχει βρει στήριξη από σημαντικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος παρουσιαζόταν ως ο άτυπος επικεφαλής της αριστερής αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως ποτέ να τον αμφισβητήσει.

Νίκος Παππάς

nikos-pappas-ekloges

Από τις υποψηφιότητες που περίμεναν οι περισσότεροι και άνθρωπος που μπαίνει στη μάχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπώντας μέρος των λεγόμενων προεδρικών. Ο Νίκος Παπάς είχε θέση-κλειδί στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον οδήγησε στην εξουσία το 2015.

Με τις θέσεις και τη ρητορική του φαίνεται να μιλά με όρους παράταξης και όχι κόμματος σε μία προσπάθεια να ανοιχτεί στους περίφημους πασοκογενείς ψηφοφόρους που βρίσκονται εντός ή στην περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαίο ότι είναι υπέρ της διευκόλυνσης των διαδικασιών προκειμένου να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύει ότι στόχευση της επόμενης μέρας πρέπει να είναι το άνοιγμα στη μεσαία τάξη και η ολοκλήρωση της διεύρυνσης που ξεκίνησε το 2019. Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον».

Στέφανος Τζουμάκας

tzoumakas

Η πρώτη από τις δύο υποψηφιότητες που αποτέλεσαν έκπληξη. Άνθρωπος με μακρά πορεία στα κινήματα και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της γενιάς της Μεταπολίτευσης (ο ίδιος βρέθηκε στο Πολυτεχνείο). 

Η υποψηφιότητά του παρουσιάζεται από τον ίδιο ως η πλέον πολιτική, με θέσεις και όχι εμμονή στην εικόνα. Ο κύριος Τζουμάκας μιλάει για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να τολμήσει προκειμένου να γίνει και πάλι κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα περιχαρακωμένο στα ποσοστά του.

Σε άρθρο που έγραψε στο Reader μίλησε για μία «πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».

Στέφανος Κασσελάκης

stefanos-kasselakis-ekloges

Η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής που ήρθε όμως να ταράξει όλες τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί εσωκομματικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος εκτός κομματικών μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέτει στο κέντρο της υποψηφιότητάς του την ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας αριστεράς.

Φαίνεται από τις πρώτες στιγμές ότι γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας με προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορές που δείχνουν ότι στόχος του δεν είναι απλά να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυνάμει αντίπαλος του σημερινού Πρωθυπουργού. 

Στηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μέρος των κομματικών μηχανισμών. Φαίνεται όμως ταυτόχρονα να κάνει γκελ (τουλάχιστον από τις αντιδράσεις στα social media) και σε ψηφοφόρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ.  

Στο βίντεο ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του μίλησε για χώρα κληρονόμων-πρωθυπουργών, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας υπήρξε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 και παραιτήθηκε στις 29 Ιουνίου του 2023, μετά τις διαδοχικές ήττες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA